Protesterende taxi's verstoren verkeer: 'Volgende week doen we dit opnieuw'

Bekijk ook de afspeellijst: donderdag 20 januari 2022
Updated: 20-01-2022 - 14:13

Een vijftigtal taxi's betoogt vandaag opnieuw om strengere controles op Uber-chauffeurs te eisen. Donderdagochtend blokkeerden ze daarbij de Keizer Karellaan. Vanuit een verzamelpunt aan het Zuidstation werd om 12.40 uur opnieuw traag koers gezet richting basiliek om dan de hoofdstad te verlaten.

Een vijftigtal taxi's heeft donderdagochtend twee van de drie rijstroken aan de Keizer Karellaan geblokkeerd. Dat deden ze om hun ongenoegen te uiten tegenover Waalse en Vlaamse Uber-chauffeurs, die nog steeds hun diensten aanbieden.

"Er blijven taxi's toestromen," stelt onze reporter ter plekke. "Omstreeks 9u zijn ze vertrokken richting het Zuidstation, via de Kleine Ring. Nadien keren ze wellicht terug richting de Keizer Karellaan." De verkeersremmende mobilisatie zou de hele ochtend duren, aldus Sam Bouchal, algemeen secretaris van de Belgische Taxifederatie.

De tunnels zijn gesloten voor het gewone verkeer, enkel taxi's mogen door. Maar volgens Inge Paemen van Brussel Mobilieit is er vooralsnog geen sprake van verhoogde verkeershinder in de stad.

De taxichauffeurs eisen dat er controles komen, zodat Uber-chauffeurs uit Vlaanderen en Walloniƫ niet met een VVC-licentie van "verhuur van voertuigen met een chauffeur" komen werken in de hoofdstad. Volgens de taxisector werden zulke controles reeds meerdere malen beloofd, maar gebeuren ze niet.

"We vragen de Brusselse regering om de 'Sparadrap-ordonnantie' te handhaven en de inspecteurs van Brussel-Mobiliteit op pad te sturen, maar ook om steun te vragen aan de zes politiezones aangezien er veel zieke controleurs bij Brussel-Mobiliteit zijn", stelt Sam Bouchal. "Volgende week zullen we opnieuw actie voeren."

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?