| Taxichauffeurs protesteerden in december al in Brussel

Taxisector wil Brusselse toegangswegen blokkeren

SD
© Belga - BRUZZ
19/01/2022

De taxisector gaat donderdag opnieuw betogen om strengere controles op Uber-chauffeurs te eisen. Ze zullen daarbij “twee belangrijke ingangen van Brussel” blokkeren, meldt Sam Bouchal, woordvoerder van de Belgische taxifederatie FeBeT.

De taxisector wil vanaf nu “zoveel mogelijk manifesteren, waarschijnlijk elke week twee of drie keer,” zegt Bouchal. De taxichauffeurs eisen dat er controles komen, zodat Uber-chauffeurs uit Vlaanderen en Wallonië niet met een VVC-licentie van "verhuur van voertuigen met een chauffeur" komen werken in de hoofdstad. Volgens de taxisector werden zulke controles reeds meerdere malen beloofd, maar gebeuren ze niet.

Na een manifestatie dinsdag vond een overleg met minister-president Rudi Vervoort (PS) plaats, maar ook dat mocht niet baten. “Ze vragen ons om de regels te respecteren, maar zij respecteren ze ook niet. Als ze van wanorde houden, zullen we wanorde creëren,” aldus nog Bouchal.

De taxisector beschouwt spelers als Uber als oneerlijke concurrenten. In december keurde het parlement een noodordonnantie goed om te vermijden dat Uber Brussel zou verlaten na een gerechtelijke uitspraak.

Ook woensdag betoging

Daarnaast vindt woensdag nog een andere chauffeursprotest plaats, deze keer van de VVC-chauffeurs. Zij willen woensdag om 10 uur protesteren voor de kantoren van Uber aan de Louis Schmidtlaan in Etterbeek. Zij willen opnieuw kunnen werken op de luchthaven van Zaventem, en zelfs in het hele Vlaamse gewest.

"Sinds 1 januari 2020 mogen Brusselse en Waalse app-gebruikers, in overeenstemming met het Taxiplan van de Vlaamse regering, niet meer werken op de luchthaven van Zaventem en heeft Uber hun toegang geblokkeerd," legt een coördinator van de actie uit. "Maar in Brussel laat Uber de applicatie open voor iedereen en is het totale anarchie. De situatie is oneerlijk voor Brusselse chauffeurs.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni