20210112 1782 Brusselse link Essex schandaal taxi1

| Een taxi in Brussel (themabeeld)

Taxichauffeurs rijden in stoet om controles op Uber-chauffeurs te eisen

© Belga - BRUZZ
18/01/2022

Enkele tientallen taxichauffeurs zijn dinsdagvoormiddag in stoet van het rondpunt Schuman naar het kabinet van Brussels minister-president Rudi Vervoort gereden. Daar willen ze aanklagen dat er meer controle moet komen op Uber-chauffeurs.

De tientallen taxi's verzamelden dinsdag omstreeks 10.30 uur aan Schuman en blokkeerden daar het verkeer. Op vraag van de politiezone Brussel Hoofdstad Elsene verlieten ze rond 11 uur het rondpunt, richting de Europa-esplanade aan het station Brussel-Zuid. Van daaruit ging het dan al toeterend richting het kabinet van minister-president Vervoort op de Regentlaan. Daar kwamen ze om 12.40 uur aan en zullen ze ontvangen worden.

Volgens Sam Bouchal van de Belgische Taxifederatie FeBeT ging het om een spontaan protest van taxichauffeurs. Ze doen dit nogmaals naar aanleiding van de nieuwe ordonnantie die Uber-chauffeurs opnieuw in staat stelt om te werken. De noodordonnantie werd uitgewerkt nadat Uber besloot te stoppen in Brussel, na een gerechtelijke uitspraak. Daardoor vielen ongeveer 2.000 zelfstandige chauffers plots zonder werk. De Taxifederatie FeBeT wil donderdag ook een protest organiseren.

De taxichauffeurs willen dat er controles komen, zodat Uber-chauffeurs uit Vlaanderen en Wallonië niet met een VVC-licentie van "verhuur van voertuigen met een chauffeur" komen werken in de hoofdstad. De taxisector stelt dat dit wel gebeurt.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni