Taxifederatie wil juridische stappen nemen tegen terugkeer van Uber

Bekijk ook de afspeellijst: maandag 13 december 2021
Updated: 13-12-2021 - 18:41

Sinds zaterdag kunnen Uberchauffeurs opnieuw aan de slag in Brussel. Dat besliste de Brusselse regering met een noodordonnantie. De Brusselse taxifederatie vindt de beslissing van de regering schandalig en zal juridische stappen nemen.

Door de noodordonnantie kunnen Uberchauffeurs weer werken in Brussel. Dat was sinds 26 november niet meer het geval, omdat Uber haar platform deels had afgesloten als gevolg van een arrest van het hof van beroep.

De Brusselse taxifederatie BTF gaat niet akkoord met de ordonnantie en zal die aanvechten. Dat zegt woorvoerder Sam Bouchal. “De rechtbanken hebben ons tweemaal gelijk gegeven. Nu hebben DéFI, Groen, Open Vld en one.brussels op een paar dagen een manier gevonden om die rechterlijke uitspraken ongedaan te maken. We zullen dit dus aanvechten. Momenteel zijn we alles aan het bespreken met onze advocaat, maar er zullen zeker juridische stappen volgen.”

De ordonnantie zou geïnspireerd zijn door Uber. Dat bevestigt Brussels parlementslid Marc Loewenstein (DéFI) op Twitter. Al zou de tekst wel volledig herwerkt zijn en zouden er voorwaarden aan gekoppeld zijn. Volgens Bouchal is dit onaanvaardbaar. “We hebben eind deze zomer een document van tien pagina’s opgesteld met allerlei voorstellen. Daar komt niets van terug in de ordonnantie.”

Er zijn een aantal voorwaarden verbonden aan de terugkeer van Uber. Zo moeten de chauffeurs gemiddeld 20 uur per week de activiteit uitvoeren. “Dat valt onmogelijk te controleren,” zegt Bouchal. “Als de Uberchauffeur de app heeft openstaan, terwijl hij naar tv kijkt, dan tellen die uren gewoon mee.”

Ook mogen Uberchauffeurs niet meer parkeren op de openbare weg of op een taxiplaats. “Ze zullen zich hier niet aan houden,” zegt Bouchal. “Ze staan nog steeds geparkeerd op de taxiplaatsen ondanks het verbod. Dat zal door deze ordonnantie niet veranderen. Uber houdt zich nooit aan de regels.”

Acties op straat

“De taxichauffeurs zijn gefrustreerd en ten einde raad. Na jarenlange strijd is deze ordonnantie het onrechtvaardige resultaat,” zegt Bouchal. Daarom zal de taxifederatie ook acties op straat plannen. “We hebben altijd geprobeerd om manifestaties op straat te vermijden omdat we de Brusselaar niet willen hinderen, maar nu zien we geen uitweg meer. We zullen op straat komen om het onrecht aan te klagen.”

Wanneer de acties zullen plaatsvinden, is nog niet duidelijk.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?