Zicht vanuit het atomium op de heizelvlakte en het Koning Boudewijnstadion: hier moet het NEO-project verrijzen.

Raad van State vernietigt weigering van vergunning voor verbindingsweg Neo 1

ADD
© BRUZZ - Belga
21/12/2021

De Raad van State heeft de weigering van het Vlaams Gewest om een vergunning af te leveren voor de aanleg van een verbinding tussen de Ring en het toekomstige winkelcentrum aan de Heizel nietig verklaard. Dat zei burgemeester Philippe Close (PS) maandagavond laat.

De burgemeester werd tijdens de gemeenteraad maandagavond ondervraagd door David Weytsman (MR), die zich afvroeg in welk stadium het Neo 1-dossier zich bevond. Dat dossier voorziet in de bouw van een woningen, winkels en recreatievoorzieningen. Daarnaast moet er ook nog zeven hectare aan groene ruimtes en sportinfrastructuur ingericht worden.

Weytmans liet tijdens de gemeenteraad verstaan dat de stad het zich niet kan veroorloven nog meer geld te verliezen in de onderneming na het verlies van 15 miljoen euro als gevolg van de gedwongen stopzetting van het project voor een internationaal congrescentrum en hotel (Neo 2).

Investeerder Unibail Rodamco Westfield, met wie de Brusselse autoriteiten een contract hebben gesloten voor de bouw van Neo 1, heeft als termijn maart 2022 vastgesteld. Volgens Philippe Close (PS) zijn de stedenbouwkundige en milieucertificaten alvast in de vereiste vorm verkregen.

Dan is er nog de wijziging van het Gewestelijk Bestemmingsplan (GBP), waaraan de Brusselse regering werkt, en het mobiliteitsaspect. "Deze twee dossiers zijn goed gevorderd," aldus burgemeester Close, "zeker nu dat de Raad van State de weigering van een vergunning voor het project om het winkelcentrum met de Ring te verbinden ongedaan heeft gemaakt."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni