| Zo zou Neo 1 er uit moeten zien.

Opnieuw geen goedkeuring voor plan dat shoppingcentrum Neo mogelijk maakt

Bram Van Renterghem
© BRUZZ
22/03/2024

De Brusselse regering heeft de goedkeuring van het gewijzigde bestemmingsplan, dat shoppingcentrum Neo moet mogelijk maken, uitgesteld. De groenen slepen met de voeten, waardoor het onzeker wordt of het plan nog voor de verkiezingen beslist geraakt.

Het is al de vierde keer dat de Brusselse regering het Gewestelijk Bestemmingsplan (GBP) wil wijzigen. Eerdere versies van de plannen voor het Neo-project werden na protest telkens vernietigd door de Raad van State: in 2015, 2017 en 2020.

Maar ook de vierde keer blijft de uiteindelijke goedkeuring uit. Op de ministerraad van donderdag werd het punt verdaagd. Verschillende bronnen wijzen de groenen met de vinger, die treuzelen.

Verkeersinfarct

Dat doen ze om twee redenen. De eerste is mobiliteit. Het shoppingcentrum trekt veel extra verkeer aan, met mogelijk zwarte verkeerspunten als gevolg, waar nog geen definitieve oplossing voor is.

Een verbindingsweg naar de Brusselse ring kan die problemen deels ondervangen, maar die ligt er nog altijd niet en is eigenlijk bedoeld voor logistiek verkeer. Een reservevergunning voor een andere uitvalsweg werd vorige week aangevraagd.

Geen visie

Daarnaast blijft het Richtplan van Aanleg (RPA) voor de hele site achterwege. Zo'n RPA is een masterplan, waar ook het toekomstige congrescentrum Neo 2 en andere ontwikkelingen in passen.

Nu is dat masterplan er niet, waardoor verschillende projecten mogelijk niet afgestemd zijn op elkaar, en de Stad Brussel als eigenaar van de site heel veel vrijheid heeft om te doen wat ze wil, soms tegen de gewestelijke belangen in. (Lees verder onder de afbeelding)

8d77f415-bruxellesquartier-europea11aerialviewofresidentialhill-viguiergolem-images1.jpg

Groen verzet

Zowel Ecolo als Groen brachten deze bezwaren naar voor, waardoor de goedkeuring is uitgesteld tot nader order. Het is al langer gekend dat Groen en vooral Ecolo koele minnaars zijn van het project.

"Voor Ecolo is een globale visie belangrijk. Een visie die onze milieu- en klimaatdoelstellingen integreert en die tegemoetkomt aan de uitdagingen van vandaag, die niet langer noodzakelijk dezelfde zijn als 15 jaar geleden", aldus het kabinet van Minister van Leefmilieu Alain Maron (Ecolo). Omstreeks 2007 werden de plannen voor een shoppingcentrum gesmeed.

Uitstel

Volgens bronnen dicht bij het dossier zal het moeilijk worden om dit nog voor de verkiezingen goedgekeurd te krijgen.

Of van uitstel ook afstel komt, is niet zeker, want shoppingbouwer Unibail-Rodamco-Westfield (URW) eist een schadevergoeding van minstens 15 miljoen euro als het shoppingcentrum er niet komt. Daarenboven blijft burgemeester Philippe Close (PS) pal achter het shoppingcentrum staan, dat al wat kleiner is dan oorspronkelijk bedacht.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Stedenbouw , Mobiliteit , neo 1 , gbp heizel , Ecolo-Groen , burgemeester Philippe Close , PS

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni