Philippe Close (PS), burgemeester van Brussel-Stad

| Philippe Close (PS), burgemeester van Brussel-Stad.

Burgemeester Close blijft vasthouden aan shoppingcentrum Neo

CD
© BRUZZ
02/11/2022

Het rommelt bij Neo, het vastgoedproject op de Heizel met onder meer een shoppingcenter. Het project staat niet meer in het overzicht van Unibail-Rodamco-Westfield en het gewest stort geen geld meer in het fonds. Toch wil burgemeester van Stad Brussel Philippe Close (PS) Neo niet opgeven. Dat schrijft L'Echo. "Ik heb nog altijd een directe lijn met de ontwikkelaar. En als er geld nodig is, zal dat er zijn.”

Twee weken geleden kwam het nieuws dat het Brussels Gewest opnieuw geen 8 miljoen euro bijdraagt aan de vennootschap Neo. Die vennootschap werd in 2014 opgericht om de bouw van een congrescentrum en hotel te financieren.

De Stad Brussel zou 168 miljoen euro in de vennootschap storten, via de opbrengst van het nog te bouwen shoppingcentrum Neo 1. Het Gewest zou twintig jaar lang 8 miljoen euro per jaar bijleggen, maar dat doet het Gewest voor het tweede jaar op een rij dus niet meer.

Ondanks de financiële klap maakt de burgemeester van de stad Brussel Philippe Close zich niet veel zorgen. "Wanneer we echt een herfinanciering nodig hebben - bijvoorbeeld om de verbinding tussen het Heizelplateau en de Ring te voltooien - zal de raad van bestuur van NEO een beroep doen op zijn aandeelhouder voor het geld dat in het contract is voorzien," zegt hij aan L'Echo.

Volgens L'Echo neemt Unibail-Rodamco-Westfield (URW), het particuliere consortium dat fase 1 van de commerciële herinrichting van het Heizelplateau financiert, NEO-Européa niet meer op in zijn belangrijkste te begroten projecten. Ook zou de contactpersoon bij URW in dit dossier zijn opgestapt. Maar ook daar maakt de burgemeester zich geen zorgen over. "Ik heb nog altijd direct contact met de directie van URW en ik heb geen enkele aanwijzing van hen dat zij de stekker eruit willen trekken."

Mall of Europe

De burgemeester herinnert eraan dat het winkelcentrum Docks Bruxsel, ondanks wat tegenstanders al tien jaar zeggen, het goed doet. "De Mall of Europe zal 55.000 vierkante meter bieden. En ik ben ervan overtuigd dat dit winkelcentrum een van de motoren van de toekomstige heringerichte wijk zal zijn."

Al bevestigt Close wel dat het project wat is veranderd. "We hebben geluisterd naar onze partners die de ambities van het project wilden terugschroeven of op zijn minst uitstellen. Zo hebben we de toekomstige commerciële ruimte verkleind, hebben we het sportpark uitgebreid en zullen we het binnenkort afronden. Maar we houden vast aan de algemene koers."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Stedenbouw, Neo, Philippe Close

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni