Rechter verbiedt Uber in Brussel

© PhotoNews
| De rechter bepaalde dat enkel chauffeurs die over een taxilicentie beschikken, en dus ook een lichtbak bovenop de wagen hebben, effectief taxiritten in de hoofdstad mogen uitvoeren.

Volgens de Brusselse rechtbank van koophandel zijn transportplatformen zoals Uber illegaal in Brussel. De rechter bepaalde dat enkel chauffeurs die over een taxilicentie beschikken, en dus ook een lichtbak bovenop de wagen hebben, effectief taxiritten in de hoofdstad mogen uitvoeren.

Dat schrijft La Libre Belgique donderdag.

De gerechtelijke beslissing dateert al van december. In het vonnis verduidelijkt de rechter een beslissing uit 2015, toen Uberpop al werd verboden. Het bedrijf Uber wilde niet reageren tegenover de krant. Op het kabinet van Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) zegt men "het vonnis te bestuderen."

De taxisector protesteert al jaren tegen activiteiten van Uber in de hoofdstad. Ze eisen dat Uber de regels volgt waaraan ook de taxisector moet voldoen. Nu rijden Uber-chauffeurs met een limousine-licentie, die soepelere voorwaarden stelt.

Brussels minister van Mobiliteit Smet wilde met zijn veelbesproken taxiplan een wettelijk kader scheppen voor alle bedrijven voor personenvervoer, inclusief Uber. De chauffeurs krijgen persoonlijke licenties, waarmee kunnen ze aan de slag kunnen als werknemer, als zelfstandige of in een coöperatieve. Chauffeurs krijgen dan ook een volwaardig sociaal statuut.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?