Reclamebedrijf wint het van Pascal Smet: fietsenstallingen teruggeplaatst

© BRUZZ
| De stallingen werden weggehaald door Brussel Mobiliteit.

De gecontesteerde fietsenstallingen van reclamebedrijf Zoom on Art zijn terug in het straatbeeld. Brussel Mobiliteit werd verplicht de stallingen terug te zetten na een uitspraak van de rechter. Eind 2018 haalde Brussel Mobiliteit die nog weg op vraag van toenmalig minister van Mobiliteit Pascal Smet (One.Brussels).

Het reclamebedrijf plaatste eind 2018 zo'n 51 nieuwe fietsenstallingen, telkens vergezeld door een reclamebord, in verschillende Brusselse gemeenten. De stallingen waren vergund door de bevoegde autoriteiten en werden volgens het bedrijf geplaatst op locaties waar er een merkbaar tekort was aan fietsenstallingen.

Maar toenmalig minister van mobiliteit Pascal Smet (SP.A/ One.Brussels) was niet te spreken over de stunt. Volgens zijn woordvoerder waren de stallingen niet goed geplaatst, staan ze in de weg, zijn ze niet kwaliteitsvol en dienen ze vooral om reclame te maken.

De vergunningen waren afgeleverd zonder zijn medeweten en waren volgens het kabinet het gevolg van een administratieve fout. De vergunningen werden ingetrokken en Brussel Mobiliteit verwijderde de stallingen uit het straatbeeld.

Naar de rechter

Zoom on Art trok daarop naar de rechtbank. Half juli kwam de rechter terug met een beslissing, in het nadeel van het Gewest. Inge Paemen van Brussel Mobiliteit verklaart: “Het gerecht heeft besloten dat wij alle stallingen moesten terugplaatsen en dit binnen de tien dagen, op straffe van betaling van een dwangsom. Wij hebben aan die uitspraak voldaan.”

Volgens Paemen heeft de administratie beroep aangetekend tegen de beslissing van de rechter. De redactie kon het kabinet van de nieuwe minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) nog niet bereiken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?