Regering schrapt geplande prijsverhoging van treinkaartjes

© PhotoNews
| Treinstation Brussel-Noord

De geplande prijsverhoging van de vervoersbewijzen van de NMBS in juli gaat niet door. Treinkaartjes hadden dan 4,5 procent duurder moeten worden. De federale regering heeft de schrapping van de verhoging dinsdag aangekondigd, samen met het energieakkoord dat de prijzen van brandstof moet verlagen.

De regering kondigde een nieuw pakket maatregelen aan tegen de hogere energieprijzen. Behalve een tijdelijke verlaging van de btw op elektriciteit – een maatregel van begin februari – en aardgas en een verlaging van de accijnzen op diesel en benzine, neemt de regering ook maatregelen rond de prijzen van treintickets

Concreet zal een beslissing van de NMBS om vanaf juli de tarieven te verhogen met 4,5 procent niet worden doorgevoerd, zo kondigde minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) aan. De spoorwegmaatschappij wou de prijzen optrekken om zo de eigen energiekosten deels door te kunnen rekenen. Maar dat gaat dus niet door. De NMBS zal door de regering worden gecompenseerd voor het overeenstemmend bedrag van de geplande verhoging, 13 miljoen euro.

"Via een neutralisering van de tariefverhoging die NMBS plande voor de maand juli, zorgt de regering dat iedereen mobiel kan zijn en ook kan kiezen voor de meest milieuvriendelijke oplossing, de trein. De regering betaalt de prijsverhoging in plaats van de reizigers. Iedereen moet zich duurzaam en betaalbaar kunnen verplaatsen. De trein is meer dan ooit de oplossing voor groene en goedkope mobiliteit en dat moet zo blijven," aldus Gilkinet.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?