Renovatie spoortunnel onder Clovislaan duurt een half jaar

De Ambiorixsquare.

Spoornetbeheerder Infrabel start vanaf maandag met de renovatie van de Clovistunnel in Brussel. Delen van het gewelf van de tunnel tussen de Leuvensesteenweg en het Ambiorixplein dateren al van 1890 en zijn dringend aan vervanging toe.

Buurtbewoners zullen tussen midden november en midden april gedurende in totaal acht weekends ook 's nachts hinder kunnen ondervinden van de werken, de bovenliggende Clovislaan zal maandenlang gesloten zijn voor het verkeer (behalve voor voetgangers), en er zal sommige weekends geen treinverkeer mogelijk zijn tussen Brussel-Luxemburg en Brussel-Noord. Dat meldt Infrabel vrijdag.

Maandag starten de voorbereidende werken voor de werf. Daarbij wordt het tunnelgewelf van bovenaf blootgelegd. Vanaf 16 november wordt het meer dan een eeuw oude gewelf van de tunnel afgebroken. Dat kan gedurende vier opeenvolgende weekends tot geluidshinder leiden voor de buurtbewoners, zowel overdag als 's nachts, waarschuwt Infrabel. Er zullen de klok rond twintig tot dertig mensen aan het werk zijn.

4 miljoen euro

Tijdens die weekends zullen er ook geen treinen rijden tussen de stations Brussel-Luxemburg en Brussel-Noord. Het gaat om spoorlijn 161 (Brussel-Namen). Spoorwegmaatschappij NMBS heeft alternatieven uitgewerkt. Midden december worden de funderingen gebouwd voor het nieuwe gewelf. Die werken vinden tijdens de week en overdag plaats. Maar vanaf 14 maart, wanneer het nieuwe dak geplaatst wordt, kan er opnieuw gedurende vier weekends overdag én 's nachts hinder zijn. De buurtbewoners zijn tijdens een informatievergadering op de hoogte gebracht van de mogelijke hinder.

Infrabel investeert bijna 4 miljoen euro in de infrastructuurwerken. Die omvatten ook de bouw van twee nieuwe nooduitgangen ter hoogte van het Ambiorixplein. De hele werf zou tegen eind 2020 afgerond moeten zijn. "Als deze noodzakelijke werken niet worden uitgevoerd, kunnen er stabiliteitsproblemen ontstaan en zou het wegverkeer in de bovenliggende straten op termijn gesperd kunnen worden", aldus Infrabel.

Maandag beginnen niet alleen de werken aan de Clovistunnel, maar ook aan de Noord-Zuidverbinding wordt vanaf dan gewerkt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?