| De Ierse luchtvaartmaatschappij zal haar basis op Brussels Airport deze winter sluiten.

Ryanair sluit basis op Brussels Airport tijdens winter: 'geen garantie op terugkeer'

© Belga
07/09/2022

De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair sluit haar basis op Brussels Airport komende winter. Dat is woensdagochtend aangekondigd tijdens een bijzondere ondernemingsraad, zo werd van de christelijke vakbond vernomen.

Ryanair haalt dus de twee vliegtuigen die op Zaventem gestationeerd zijn, tijdelijk weg. De vluchten die met die toestellen werden uitgevoerd, een tiental per dag, worden geschrapt.

Ryanair voert in totaal een dertigtal vluchten uit per dag op Brussels Airport. De overige vluchten worden uitgevoerd met vliegtuigen die elders gebaseerd zijn. Die vluchten gaan wel door.

Op de luchthaven van Charleroi, waar Ryanair een vijftiental vliegtuigen gebaseerd heeft, verandert er niets, zegt ACV.

'Geen garantie op terugkeer'

De beslissing van de Ierse lagekostenmaatschappij Ryanair om haar basis op Brussels Airport tijdens de winter te sluiten, is het gevolg van "verhoogde kosten en taksen". "Brussels Airport wordt daardoor minder competitief tegenover andere Europese luchthavens", zegt Ryanair woensdag in een persbericht.

Topman Michael O'Leary zei tijdens een persconferentie dat hij niet kan garanderen dat de basis na de winter terugkeert.

In het persbericht verwijst O'Leary naar hogere tarieven op Brussels Airport en de Belgische vliegtaks, die in april werd ingevoerd. "We zullen blijven groeien op andere Europese luchthavens die begrijpen dat lagere luchthaventarieven noodzakelijk zijn voor het herstel van het vliegverkeer na corona", luidt het.

Personeel

De betrokken piloten, stewards en stewardessen zullen volgens Ryanair elders binnen de groep aan de slag kunnen, onder meer op de luchthaven van Charleroi. Ryanair behoudt er de basis met een vijftiental vliegtuigen.

Terwijl de vakbonden zeiden dat de directie tijdens een bijzondere ondernemingsraad had meegegeven dat de twee vliegtuigen in maart, voor het zomerseizoen, opnieuw op Brussels Airport zouden worden gestationneerd, gaf O'Leary tijdens een persconferentie geen enkele garantie daaromtrent.

Dat zou afhangen van een verlaging van de tarieven op Brussels Airport en een herziening van de vliegtaks. De Ierse maatschappij blijft wel op Brussels Airport actief. Ze zal tijdens het winterseizoen op twaalf bestemmingen blijven vliegen, maar dan met vliegtuigen en crew die in het buitenland gebaseerd zijn.

Beperkte impact op Brussels Airport

De beslissing van de Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair om haar basis op Brussels Airport minstens tijdens het winterseizoen te sluiten, heeft slechts een beperkte impact op de luchthaven. Op de meeste bestemmingen wordt nu al door andere maatschappijen gevlogen, zegt Brussels Airport in een reactie.

Ryanair vertegenwoordigt momenteel zowat 8 procent van alle passagiers op Brussels Airport. De lowcostmaatschappij voert elke dag een dertigtal vluchten uit (vijftien vertrekkende en vijftien terugkerende) op de luchthaven in Zaventem.

Dat Ryanair vanaf eind oktober niet langer twee vliegtuigen op de luchthaven stationneert, betekent niet dat al die vluchten en passagiers wegvallen. Slechts een derde van de vluchten wordt uitgevoerd met de in België gebaseerde bemanning, de rest gebeurt met vliegtuigen en crews die in het buitenland hun basis hebben.

Ryanair zelf zei eerder woensdag dat het tijdens het winterseizoen nog altijd twaalf routes zal aanbieden van en naar Brussels Airport. Ook de impact op het bestemmingennetwerk van Brussels Airport is beperkt, zegt de luchthaven.

"Hoewel de activiteiten van Ryanair bijdragen aan het aanbod op Brussels Airport, zijn er ook andere luchtvaartmaatschappijen die dezelfde bestemmingen aanbieden, met uitzondering van Pisa (in Italië) en Amman (de hoofdstad van Jordanië)", klinkt het. "Brussels Airport verwacht dat andere luchtvaartmaatschappijen hun diensten naar deze bestemmingen zullen aanbieden."

Stijging tarieven

Brussels Airport erkent dat de tarieven om op de luchthaven actief te zijn, in april 2023 normaal gezien zullen stijgen. Ryanair noemt dat een van de redenen om de basis te sluiten. Brussels Airport heeft een tariefvoorstel uitgewerkt, "dat een verhoging omvat van de tarieven rekening houdend met de sterke stijging van de energieprijzen en de zeer hoge inflatie, die een aanzienlijk effect hebben op de kosten van de luchthavenoperaties". Het voorstel moet nog goedgekeurd worden door de bevoegde regulator.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni