© PhotoNews | Gehandicaptenkaarten zijn niet gekoppeld aan een kenteken, maar aan een persoon.

Scanwagens slingerden al 2.400 personen met handicap onterecht op de bon

TRO
© BRUZZ
15/10/2020

De automatische scanwagens van Parking.brussels hebben moeite met het herkennen van gehandicaptenkaarten. Dit jaar werden om die reden al meer dan 2.400 onterechte parkeerboetes uitgeschreven.

De kwestie kwam woensdag aan bod in de commissie Mobiliteit van het Brussels Parlement. Christophe De Beukelaer (CDH) stelde zich vragen bij de "lawine aan boetes en aanmaningen" die personen met een gehandicaptenkaart onterecht in de brievenbus krijgen, schrijft La Capitale. De scanauto is, ondanks de 8 foto's die per auto worden genomen, niet altijd in staat een gehandicaptenkaart die achter een vooruit ligt te herkennen.

"Deze situatie wijst op een dubbel probleem: een interne storing in de afhandeling van klachten, maar ook een gebrek aan reactievermogen voor een probleem dat langer dan zes maanden heeft geduurd," aldus De Beukelaer.

Manuele rechtzettingen

De oorzaak voor het probleem ligt volgens minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) onder meer in het feit dat gehandicaptenkaarten niet gekoppeld worden aan kentekenplaten. "Parking.brussels heeft daarom contact opgenomen met de FOD Sociale Zekerheid, die deze kaarten uitgeeft, en met Brulocalis. Dit probleem valt buiten onze bevoegdheden."

Het manueel rechtzetten van foutief vastgestelde inbreuken door de scanauto, kost Parking.brussels veel tijd. "Mensen die toch een boete krijgen, moeten deze zeker aanvechten," aldus Van den Brandt. "Op voorwaarde dat we achteraf op de foto's kunnen vaststellen dat de kaart toch juist geplaatst werd." Op deze manier werden al 2.466 boetes geschrapt tussen 1 januari en 31 augustus dit jaar.

Daarnaast lanceerde Parking.brussels in augustus een campagne om de houders van een gehandicaptenkaart te instrueren hoe zij hun kaart het best en goed zichtbaar plaatsen: in het midden van het dashboard. "Help ons uw rechten te beschermen", is de slogan van de campagne.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Mobiliteit, scancars, scancar, Parking.Brussels, gehandicaptenkaart, gehandicaptenplaats

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie