De Buda-brug over het kanaal Brussel-Charleroi

Scheepvaartverkeer onderbroken op kanaal Brussel-Charleroi door vervuiling in Klabbeek

© Belga
23/03/2021

Op het kanaal Brussel-Charleroi is het scheepvaartverkeer sinds maandag voor enkele dagen onderbroken, als gevolg van vervuiling van het water met koolwaterstoffen. De vervuiling dateert van afgelopen woensdag, ter hoogte van Clabecq (Klabbeek). Volgens een woordvoerder van de Waalse administratie (SPW) werd ongeveer 150 kubieke meter vervuilende stoffen opgepompt, die afkomstig zouden zijn van het metaalbedrijf NLMK. Maar dat bedrijf ontkent.

De brandweer werd woensdag opgeroepen ter hoogte van de rue de la Déportation in Tubize (Tubeke). Daar dreef over ongeveer een kilometer een vervuilende laag op het water. De brandweer verwittigde daarop de civiele bescherming van Crisnée, die een ploeg ter plaatse stuurde. Ook de politie en controlediensten van de Waalse overheid werden verwittigd van de vervuiling.

"De vervuiling reikte tot aan de sluis van Itter, die nu moet worden schoongemaakt", zegt een woordvoerder van SPW. "Stroomopwaarts zijn ook pompen geplaatst bij de fabriek van NLMK, waar al zo'n 150 kubieke meter vervuilende stoffen werden opgevangen". Om de opruimwerkzaamheden te vergemakkelijken, zou het scheepvaartverkeer drie à vier dagen onderbroken blijven.

NLMK meent dat de vervuiling afkomstig is van een schip dat een paar dagen eerder stroomopwaarts van de fabriek is gezonken, zegt een woordvoerder van het bedrijf waar staalplaten worden gemaakt. Er is een onderzoek gestart naar de oorsprong van de vervuiling en de verantwoordelijken.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni