© Peter Dhondt/BRUZZ | 27 september 2022: protest tegen het mobiliteitsplan Good Move aan het Lemmensplein in Kuregem door MAUTOdéfense.org, de organisatie achter l'automobiliste en a marre !

Schepencollege Anderlecht trekt circulatieplan Kuregem officieel in

Kevin Van den Panhuyzen
© BRUZZ
27/09/2022

Wat vorige week al beslist leek, wordt nu ook officieel aangekondigd: het circulatieplan in Kuregem belandt in de prullenmand. De gemeente wil nu een nieuw participatietraject opstarten om ‘zo snel mogelijk een nieuw mobiliteitsplan op te stellen,’ aldus burgemeester Cumps. Een concrete timing is er nog niet.

Vorige week kondigde burgemeester van Anderlecht Fabrice Cumps (PS) aan dat de gemeente de betonblokken die in Kuregem waren neergeplant voor het ciculatieplan, verwijderd zullen worden. De burgemeester vroeg het college ook om het circulatieplan te annuleren, om daarna opnieuw met een schone lei te beginnen. Daarover heeft het college dinsdagochtend formeel een akkoord gevonden. “Om vooruit te komen was het belangrijk om de rust rond de mobiliteitskwestie te herstellen," zegt Cumps. “Dit is de reden van de beslissing van vandaag en van onze wens om het overleg met de omwonenden te hervatten om zo snel mogelijk een nieuw mobiliteitsplan op te stellen, waar iedereen de noodzaak van inziet.”

De Anderlechtse meerderheid beseft dat er onvoldoende draagvlak was voor het circulatieplan dat aan het begin van de zomervakantie werd ingevoerd. Een petitie, luid protest en de sabotage van tijdelijke weginfrastructuur moesten dat gebrek aan draagvlak duidelijk maken. Voor het nieuwe circulatieplan wil de gemeente de inwoners van Kuregem zoveel mogelijk betrekken, “microwijk per microwijk.”

“Morgen zijn al de eerste gesprekken met buurtbewoners gepland. Ik zal de hele dag onderweg zijn om met de mensen te praten,” zegt schepen van Mobiliteit Susanne Müller-Hübsch (Groen). “We hebben al met verschillende wijkcomités afgesproken. Wat we de komende twee weken gaan doen is afspraken maken over hoe we de verschillende vergaderingen met de buurtbewoners gaan plannen. De bedoeling is om opnieuw te beginnen, met de steun van het volledige college, om met een betere participatie snel met resultaat te komen.”

Nog geen duidelijke timing

Hoe snel dat resultaat moet volgen is nog niet duidelijk. Het college heeft zichzelf geen deadline opgelegd voor een tweede poging om een circulatieplan te concretiseren. “Het is niet de bedoeling om met een tienjarenplan af te komen. We gaan het de komende maanden bespreken, maar of het voor eind dit jaar is of voor de lente, weten we nog niet. We moeten nu de tijd nemen om de rust te laten terugkeren.”

De gemeente belooft meer naar de bewoners van Kuregem te luisteren voor er opnieuw pijlen op de kaart worden getekend. Het vorige circulatieplan kwam er ook na diverse participatiemomenten met buurtbewoners, maar de mobiliteitsschepen verzekert dat het dit keer anders zal lopen. “We waren toen slecht begonnen. Die eerste fase viel samen met de coronaperiode, waarin we niet fysiek konden samenkomen. Dat gaat nu wel,” aldus Müller-Hübsch.

“Wat nu ook anders is, is de mobilisatie in de wijk. Plots praat iedereen in de wijk over mobiliteit. Iedereen heeft nu een mening. Wij zullen nu ook de kans krijgen om beter uit te leggen wat de voordelen zijn van een circulatieplan.”

‘Niet zo zwart-wit’

Overigens zal het oude circulatieplan niet noodzakelijk integraal in de vuilnisbak belanden, geeft de mobiliteitsschepen nog aan. De kans bestaat dat hier en daar enkele elementen weerhouden zullen worden. “We zijn nu bezig met het verwijderen van de betonblokken. Dat zal de komende dagen gebeuren, stuk per stuk. Die blokken moeten weg en daar heb ik ook begrip voor, gezien de symboliek,” aldus de schepen. Maar het circulatieplan volledig terugdraaien kan niet zomaar, klinkt het. “Het is niet zo zwart-wit, dat alles plots weg moet. Er zijn ook plaatsen waar de feedback positief was. We willen vermijden dat we iets weghalen waar de buurt tevreden mee was, om het twee dagen later terug te zetten. Daarover volgen de komende dagen gesprekken.”

Het circulatieplan zal de komende dagen en weken in verschillende fases worden teruggedraaid. Daarover volgt donderdag nog overleg met de politie. Met delen van Kuregem waar het oude circulatieplan niet meer geldt en delen waar het wel nog van kracht is, met of zonder betonblokken, dreigt er wel nog meer verkeerschaos en -onveiligheid. “Dat willen we absoluut vermijden, daarom moeten we ervoor zorgen dat we goede maatregelen treffen om het circulatieplan terug te draaien.”

'Niet alleen luisteren, maar onderhandelen'

Gemeenteraadslid in de oppositie en inwoner van Kuregem Gilles Verstraeten (N-VA) reageert alvast positief op de aankondiging van het college. Dit was de enige beslissing die nog mogelijk was," aldus Verstraeten. "Men moet van deze episode een opportuniteit maken en proberen een nieuwe relatie tussen de politiek, de publieke autoriteiten en de wijk Kuregem op te bouwen.”

Burgercomité Comité non au plan Good Move, dat zich de voorbije maanden hevig heeft verzet tegen het circulatieplan in Kuregem, heeft minder geloof in die nieuwe relatie tussen de politiek en de buurtbewoners. Het comité vreest dat er weinig zal veranderen.

"De bewoners zullen een tweede versie van dat circulatieplan nooit aanvaarden. We horen dat de gemeente zo snel mogelijk een nieuw plan wil opstellen, maar dat voldoet niet aan de verwachtingen van de buurtbewoners," zegt Martin Vander Elst van Comité non au plan Good Move.

"We horen ook dat het gemeentebestuur het nieuwe circulatieplan straat per straat wil onderhandelen. Dat doet schepen Müller-Hübsch nu al in bepaalde straten en dat leidt alleen maar tot meer spanningen tussen buren," aldus de woordvoerder van het comité. "Voor een eerlijker mobiliteitsbeleid moet het bestuur beseffen dat luisteren niet volstaat. Het bestuur zal moeten leren onderhandelen met de buurtbewoners."

Good Move

Good Move is het mobiliteitsplan van de Brussels gewest dat stapsgewijs in verschillende gemeenten wordt ingevoerd. Het plan heeft zijn voor- en tegenstanders.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Mobiliteit, Good Move, circulatieplan, Circulatieplan anderlecht, Kuregem

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie