Sint-Agatha-Berchem heft enige schoolstraat tijdelijk op: 'Brengt kinderen in gevaar'

Ouders kunnen met de auto opnieuw voor de schoolpoort

Na ruim een jaar heeft Sint-Agatha-Berchem de enige schoolstraat in de gemeente opgeschort. De gemeente verwijst daarvoor naar de pandemie en een gebrek aan vrijwilligers en personeel. Buurtbewoners reageren boos. "Het is onverantwoord om kinderen en ouders in gevaar te brengen en autoverkeer en luchtvervuiling aan te moedigen aan de schoolpoort."

In januari vorig jaar voerde de gemeente Sint-Agatha-Berchem de eerste permanente schoolstraat in. Na een positieve testfase mocht de Kerkstraat, waar de Sint-Albertusschool en Sint-Jozefschool gelegen is, op langere termijn dicht aan het begin en het einde van de schooldag. Maar iets meer dan een jaar later is de schoolstraat al opgeheven en mogen auto's opnieuw permanent door de straat rijden.

Het gaat om een tijdelijke maatregel, "wegens de moeilijkheden van de school om te zorgen voor het regelmatig openen en sluiten van de slagbomen", zo meldt de gemeente in een mededeling aan de buurtbewoners. De gemeente verwijst voor haar beslissing naar de pandemie - de school heeft de openingsuren gewijzigd waardoor die niet meer overeenkomen met de sluitingstijden van de slagbomen - en een gebrek aan vrijwilligers en onderwijzend personeel voor het project.

Met die uitleg nemen de buurtbewoners geen vrede. “De schoolstraat was een van de weinige verwezenlijkingen van dit gemeentebestuur die onze straten veiliger maken. Deze opeens opschorten wegens vage redenen maakt de schoolomgeving niet alleen gevaarlijker voor de schoolkinderen en hun ouders, maar ook voor de vele andere ouders en kinderen die de enige veilige as in Berchem gebruiken om naar andere scholen te gaan", reageert Berchemnaar en lid van burgercollectief 1082/0 Maarten Coentjens.

'Onverantwoord'

Niet alle buurtbewoners hadden vernomen dat de verkeerssituatie in de buurt veranderd was. Dat zorgde volgens sommigen voor gevaarlijke situaties. "Ik fietste vrijdag met mijn dochter van acht naar school. Ter hoogte van de afsluiting van de schoolstraat die open stond reed er ineens een auto recht op haar af", zegt buurtbewoner Rick Meynen. "Ze kon hem gelukkig net ontwijken. Ik wees naar het bord van de schoolstraat, maar dat bleek afgeplakt."

Het lokale burgercollectief voor nul verkeersdoden eist een onderhoud met burgemeester burgemeester Christian Lamouline (CDH) en schepen van Mobiliteit Thibault Wauthier (Ecolo). Zij zijn voorlopig niet bereikbaar voor commentaar. "Het is onverantwoord van burgemeester Lamouline en schepen van mobiliteit Wauthier om kinderen en ouders in gevaar te brengen, autoverkeer en luchtvervuiling aan te moedigen aan de schoolpoort", aldus Coentjes.

Hoe lang de slagbomen open blijven in de Kerkstraat is niet duidelijk. De gemeente wil "de tijd nemen om zich te reorganiseren."

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?