Sint-Agatha-Berchem krijgt eerste permanente schoolstraat

© Google Streetview
| De Sint-Albertus- en Sint-Jozefsschool in de Kerkstraat.

Sint-Agatha-Berchem krijgt zijn eerste permanente schoolstraat. Ouders, scholieren, leerkrachten en omwonenden van de Kerkstraat waren grotendeels positief over de uitgevoerde test. Het schepencollege besliste dan ook om de Sint-Albertusschool en Sint-Jozefschool een autoluwe buurt te gunnen.

Tussen 23 september en 20 december testten de gemeenten en de naburige scholen zo'n schoolstraat uit. Een tevredenheidsenquête bij buurtbewoners, ouders, kinderen en leerkrachten leverde voornamelijk positieve resultaten op. Ruim 70 procent van de respondenten was een permanente schoolstraat genegen.

Modal shift

"De veiligheidsomstandigheden zijn beter, en de schoolstraat zorgt voor verkeersvriendelijkheid tijdens de spitsuren", concludeert mobiliteitsschepen Thibault Wauthier (Ecolo), die ook merkt dat de nabijgelegen culturele centra en bibliotheek vlotter te bereiken is. "Daarom koppelen we deze inrichting aan permanent eenrichtingsverkeer in bepaalde delen van de straat."

Dankzij de schoolstraat pasten leerlingen bovendien hun mobiliteitskeuze aan. Negen ouders lieten hun wagen staan om hun kind aan de schoolpoort af te zetten. Voor de herinrichting kwamen 14 kinderen per fiets, dat aantal is intussen verdubbeld. "Het zouden er 43 zijn als de veiligheidsomstandigheden in de andere straten wordt verbeterd", stelt Wauthier.

Extra ingrepen

De gemeente zal daarom nog twee zebrapaden in de buurt anders aanleggen, twee agenten beschikbaar stellen om de oversteek van de rijstroken in goede banen te leiden en nog andere tijdelijke sluitingen organiseren. "Er volgt binnenkort opnieuw een vergadering met school, ouders en bewoners om het project te finetunen", aldus Wauthier.

De schoolstraat is van toepassing in de Kerkstraat tussen de Dr. Ch. Leemansstraat en de Groot-Bijgaardenstraat op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag (8.00-8.30 uur en 15.00-15.30 uur) en op woensdag (8.00-8.30 uur en 11.45-12.15 uur). De maatregel wordt onderbroken tijdens de schoolvakanties en op feestdagen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?