Sint-Gillis produceert stroom voor eigen elektrische auto's

© Gemeente Sint-Gillis

De gemeentelijke garage in de Bosniëstraat in Sint-Gillis krijgt zonnepanelen op het dak. Dat werd donderdag in de gemeenteraad beslist. Met die groene energie wil de gemeente haar elektrische wagens van stroom voorzien. De gemeente koopt ook meer elektrische wagens.

Sint-Gillis zet al langer in op elektrische wagens. Eind dit jaar kocht ze er nog drie. In januari worden er nog twee aangekocht. De gemeente wil die wagens nu ook van zelfgeproduceerde stroom voorzien via zonnepanelen op het dak van de gemeentelijke garage. Dat zou volgens de gemeente ook een flink stuk besparen op de elektriciteitsfactuur.

Om het beheer van het wagenpark te professionaliseren gaat Sint-Gillis in de eerste helft van 2022 een ‘fleet manager’ aanwerven. Die zal de noden van de gemeente rond het wagenpark bekijken en evalueren. Er zal bijvoorbeeld meer en meer worden ingezet op het delen van voertuigen tussen de verschillende diensten. Zo wil Sint-Gillis op termijn het gemeentelijk wagenpark verkleinen.

“Als gemeente wil Sint-Gillis het goede voorbeeld geven en vooroplopen in de energietransitie,” zegt Jos Raymenants (Ecolo-Groen), schepen van Duurzame ontwikkeling, Energie, en Klimaat, bevoegd voor het wagenpark. “Het verkleinen en verduurzamen van ons gemeentelijk wagenpark, op basis van zelf opgewekte groene stroom, zijn opnieuw een aantal heel concrete realisaties binnen het gemeentelijk klimaatplan."

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?