Sint-Joost gaat niet in op vraag om autovrije straten

© BRUZZ
| (archiefbeeld)

In navolging van burgerbeweging 1210/0 stelde ook gemeenteraadslid Frédéric Roekens (Groen) de vraag om een aantal straten in Sint-Joost-ten-Node tijdens de coronacrisis autovrij te maken. Die vraag werd tijdens de gemeenteraad op woensdag maar koeltjes onthaald. “We willen niet nog meer mensen naar buiten lokken.”

“Sint-Joost is dichtbevolkt. Autovrije straten zijn in onze gemeente daarom misschien zelfs relevanter dan in andere gemeenten,” vertelt Roekens.

Om tegemoet te komen aan de vraag naar meer ruimte, stelde het oppositielid voor om enkele straten in zijn gemeente autovrij te maken, net zoals burgerbeweging 1210/0 dat vorige week nog deed. “We dachten bijvoorbeeld aan de Gemeentestraat, of de squares tussen de Paul Deschanellaan en de Leuvensesteenweg.”

Maar de meerderheid toonde zich een koele minnaar van het plan. “Er kwam amper een debat op gang, en de burgemeester antwoordde niet echt op mijn vraag.”

Volgens Murielle Deleu, woordvoerster van burgemeester Emir Kir, is de meerderheid geen vragende partij. “Er is op dit moment nog geen beslissing over genomen, maar dergelijke maatregelen lijken in te gaan tegen de beslissingen van de federale overheid.”

“De overheid besliste immers dat iedereen binnen moet blijven. Als we straten autovrij maken, lokken we mogelijk net meer mensen op straat,” aldus Deleu. “Dan zal er meer controle nodig zijn. Het is kortom nogal ingewikkeld om dat op dit moment in te voeren.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?