Burgerbeweging 1210/0 wil straten van Sint-Joost autovrij

© PhotoNews
| Fietsen met mondmasker in Brussel.

De gemeente Sint-Joost-ten-Node is de meest dichtbevolkte van ons land. "Maak ruimte voor social distancing door straten autovrij te maken," klinkt het bij burgerbeweging 1210/0.

Met ruim 27.000 inwoners, verdeeld over een grondgebied van amper één vierkante kilometer, is Sint-Joost-ten-Node de meest dichtbevolkte gemeente van ons land.

“Hier snakken mensen naar meer ruimte om te wandelen en te fietsen binnen de regels van social distancing, maar de parken zijn gesloten in onze gemeente,” klinkt het bij het collectief. “Maak daarom enkele straten tijdelijk autovrij, zodat de Sint-Joostenaren zich op een veilige afstand van elkaar buiten kunnen begeven. Meer dan ooit moet de prioriteit gaan naar actieve weggebruikers.”

Geen voorstander

"De meeste mensen wonen hier klein en hebben geen private buitenruimte," aldus het collectief. De publieke ruimte is daarom vaak de enige uitwijkmogelijkheid. “Maar die zijn in onze gemeente helaas vaak erg smal. Het is haast onmogelijk om binnen de regels van social distancing op anderhalve meter van mekaar te wandelen. Daarom vragen we onze burgemeester om tijdelijk enkele straten verkeersvrij te maken," zegt 1210/0.

Burgemeester Emir Kir loopt alvast niet warm voor zo'n maatregel. "Dat zou enkel en alleen meer mensen op straat lokken, die anders binnen zouden blijven," zegt Murielle Deleu, woordvoerster van Kir. "De boodschap is nog altijd: blijf zo veel mogelijk in uw kot. Als we straten autovrij maken, geven we mogelijks een verkeerd signaal."

Elsene doet het wel

In Elsene nam burgemeester Christos Doulkeridis (Ecolo) alvast de nodige maatregelen om op drukke wegen voor de nodige ruimte te zorgen. "De straten rond de Vijvers van Elsene zijn voorbehouden voor fietsers en wandelaars," laat hij optekenen in BX1. "Die maatregelen zijn er niet om mensen aan te moedigen méér op straat te komen, maar wel om social distancing makkelijker te maken," benadrukt Doulkeridis.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?