Sint-Joost-ten-Node gaat bewoners aan parkeerplaats helpen

© SN
| Niet alleen in Sint-Joost-ten-Node, maar in heel Brussel heerst er een acuut parkeerprobleem.

Sommige inwoners van Sint-Joost-ten-Node zullen binnenkort niet langer eindeloos moeten rondtoeren om parkeerplaats te vinden. De gemeente neemt vanaf 1 januari het beheer over van de ondergrondse parking Scailquin aan Madou. Daar zullen buurtbewoners op elk moment van de dag hun auto kunnen stallen voor 68 euro per maand. “Dat is nodig, want de situatie is onhoudbaar geworden”, zegt burgemeester Emir Kir (PS) daarover aan BRUZZ.

Sint-Joost-ten-Node wil een einde maken aan de stoet auto’s die elke dag na de werkuren dezelfde rondjes rijdt op zoek naar parkeerplaats. “De situatie is onhoudbaar geworden”, is burgemeester Emir Kir (PS) duidelijk. “Daarom hebben we beslist om de parkeerplaatsen op de openbare weg ‘te oriënteren naar andere plekken’. Met dit initiatief willen we ook de extra vervuiling aanpakken die de lange files met zich meebrengen.”

68 euro per maand

Dat houdt in dat de gemeente actief op zoek gaat naar vrije ruimte op privéterreinen die kan dienen als parking. De ondergrondse parking Scailquin aan Madou is daar volgens Kir een goed voorbeeld van. “De privéconcessie loopt eind dit jaar af, waarna de gemeente het beheer ervan op zich neemt. Inwoners zullen er een van de 470 plaatsen kunnen huren voor 68 euro per maand.”

Emir Kir (PS), burgemeester van Sint-Joost-ten-Node

Voor dat bedrag kan je een hele dag lang, 24 op 7, parkeren. Maar er is ook een nachttarief van 15 euro waarmee je in de parking terecht kan na de werkuren (17 tot 8 uur) en in het weekend. Dat geldt ook voor automobilisten die niet uit Sint-Joost komen. Zij betalen voor die formule wel 20 euro per maand.

“Het zijn aantrekkelijke tarieven en daar hebben we bewust voor gekozen. Het is de bedoeling om het project in de toekomst uit te breiden naar parkeerterreinen van bedrijven en andere grote parkings. De onderhandelingen daarover lopen nog”, zegt Kir.

Goedkoop tarief?

Burgemeester Kir benadrukt de voordelige tarieven, ook al kwam daar meteen wat kritiek op vanuit inwoners van de gemeente. Navraag bij parkeeragentschap parking.brussels leert ons dat de vraagprijs voor een staanplaats toch gezien kan worden als een eerder laag tarief. In Jette bijvoorbeeld betalen buurtbewoners voor een driemaandelijks voltijds abonnement 315 euro, wat neerkomt op 105 euro per maand. Ook daar bestaat er een weekformule, weekend inbegrepen, waarvoor je 50 euro per maand neertelt.

In Anderlecht, op de parking aan COOVI, liggen de prijzen wel lager. Daar is je portefeuille als buurtbewoner aan het einde van de maand slechts 50 euro lichter als je kiest voor een abonnement dat op elk moment van de dag geldig is. Het weektarief is met 25 euro dan wel weer vijf euro duurder. “Je moet daarbij wel rekening houden dat die parking aan de rand van de stad ligt. Het is ergens logisch dat die plaatsen goedkoper zijn dan in het centrum van de stad”, aldus Kir nog.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?