Sommige wegen zijn in relatief slechte staat, en dat kost de overheid geldt

Slechte staat van de wegen kost Brussel meer dan 750.000 euro

EC
© Belga
25/04/2022

Het Brussels Gewest heeft vorig jaar 771.547 euro aan schadevergoedingen uitgekeerd wegens de slechte staat van de gewestwegen. Dat blijkt uit het antwoord van Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) op een vraag van MR-parlementslid Françoise Schepmans.

Volgens haar blijkt uit het antwoord van de minister dat niet alleen autobestuurders schade lijden door beschadigde wegen. Er werden 210 klachten behandeld, waarvan 107 na incidenten op de Ring rond Brussel (die maar deels in Brussel ligt, red.). Ook 5 motorrijders, 13 voetgangers, 19 fietsers en 3 stepgebruikers liepen schade op door de slechte staat van de weg.

Hoewel het niet eenvoudig is, kan een weggebruiker na een ongeval verhaal halen bij de wegbeheerder. In 2021 registreerde Brussel Mobiliteit 250 klachten over de gewestwegen (20 procent van het Brusselse wegennet), terwijl het aantal de twee jaren voordien onder de 200 lag.

771.547 euro

In 2021 werd 771.547 euro aan schadevergoedingen uitgekeerd, voor 89 procent in het kader van gerechtelijke dossiers. Volgens het MR-parlementslid waren er dubbel zoveel actieve weggebruikers (voetgangers, fietsers...) die actie tegen het Gewest ondernamen.

"De veiligheid van alle weggebruikers moet een prioriteit zijn. Dat houdt ook een regelmatig onderhoud van de gewestwegen in, die belangrijke assen zijn voor de Brussels mobiliteit", benadrukt Françoise Schepmans.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni