| Afrit 12

Sluiting afrit 12 zet kwaad bloed in Sint-Agatha-Berchem

KVDP
© BRUZZ
22/05/2021

Tegen 2025 moet afrit 12 op de Ring dicht. De burgemeester van Sint-Agatha-Berchem vreest dat dat tot meer sluipverkeer in zijn gemeente zal leiden. “Wij werden niet gehoord.”

In de tweede helft van 2022 gaan de werken van start aan het complex rond afrit 13 in Dilbeek. De werken kaderen in de herinrichting van de Ring en zullen ook leiden tot de definitieve sluiting van afrit 12. “Het project zit in een finale studiefase en we hopen de werken te starten na de zomer van 2022. De werken zullen drie jaar duren”, zegt Marijn Struyf van De Werkvenootschap, het vehikel van de Vlaamse overheid dat zich ontfermt over grote mobiliteitswerken, aan La Dernière Heure.

“Daarna zal afrit 12 definitief dichtblijven”, aldus Struyf nog. “Waarschijnlijk zullen we de afrit ook tijdens de werken al moeten sluiten.” Die sluiting zet kwaad bloed in Sint-Agatha-Berchem. Burgemeester Christian Lamouline (CDH) heeft samen met het college een brief gestuurd naar Brussels minister-president Vervoort (PS) en mobiliteitsminister Van den Brandt (Groen) om te eisen dat het Brussels Gewest zo snel mogelijk overleg pleegt.

“Donderdag hadden we een vergadering met De Werkvennootschap voor een voorstelling over het project waarover wij nooit gehoord zijn”, aldus Lamouline. “We hebben de indruk dat we voor een voldongen feit staan en dat de beslissingen over het project al genomen zijn.”

'Nu al files'

De tijdelijke sluiting van afrit 12 zorgde in het verleden al voor protest in Sint-Agatha-Berchem. De sluiting zou tot meer sluipverkeer leiden, zegt Lamouline vandaag. “Mensen worden verplicht om andere routes te nemen en zullen woonwijken doorkruisen”, aldus Lamouline. “Deze maatregel zal leiden tot de verzadiging van de Dansaertlaan en de Keizer Karellaan, waar vandaag al te vaak files staan.”

Volgens minister Van den Brandt loopt het overleg over het project nog. “Het is te vroeg om als Gewest een positie in te nemen”, zegt haar woordvoerster. “Wat vaststaat is dat de doelstellingen van het Gewest, zoals het verminderen van het verkeer in de wijken en het verbeteren van de luchtkwaliteit, niet mogen wijken.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni