Sluiting Leopold II-tunnel: Koekelberg wil geen circulatieplan

© Google Maps / Peter Dhondt
| Vanaf 1 juli gaat de Leopold II-tunnel twee maanden dicht voor broodnodige renovatiewerken.

Vanaf 1 juli gaat de Leopold II-tunnel twee maanden lang volledig dicht voor de broodnodige renovatiewerken. Om het bovengrondse autoverkeer dat Brussel in en uit moet nog enigszins soepel te houden, heeft het gewest beslist dat er opnieuw een lus met eenrichtingsverkeer komt, niet alleen rond de Basiliek, maar rond het hele Elisabethpark.

De bewoners van de Besmestraat, de Seghers­laan en de Belgische Onafhankelijkheidslaan, verenigd in comité Buren van Eliza, vrezen dat automobilisten hun wijk als sluipweg zullen gebruiken om de lus rond het park te ontwijken. Ze vragen dat het schepencollege het circulatieplan in de wijk aanpast en deden hiervoor ook een concreet voorstel. De wens was dat de gemeente daarover een rondvraag zou organiseren.

Maar de gemeente weigert. “We mogen wettelijk geen raadpleging meer organiseren, zo vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen,” zegt schepen van Mobiliteit Jean-Pierre Cornelissen (MR). “Bovendien denk ik niet dat in de buurt een meerderheid te vinden is voor dit voorstel, waarbij een stuk straat eenrichting wordt en andere delen worden afgesloten.”

De Buren van Eliza zijn ontgoocheld. “Deze gemeente, die zo autominded is, is gewoon bevreesd om kiezers te verliezen,” zegt Koen Depaepe.

Zelf een plan maken, wil Cornelissen ook niet. “Het gewest heeft het allemaal zo beslist. Het is te simpel om de verantwoordelijkheid nu af te schuiven op de gemeente.”
Het college verkiest dan ook om af te wachten. “Als het in juli echt nodig blijkt, nemen we dan maatregelen.”

Het buurtcomité reageert sceptisch. “Afwachten?” zegt Depaepe. “Dan gaat er niets meer gebeuren. De zomer is zo om.”

Renovatie Leopold II-tunnel

De renovatiewerken aan de verouderde Leopold II-tunnel zullen tot 2021 duren. Enkel 's nachts en tijdens de zomers wordt de tunnel volledig afgesloten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?