Start van drie jaar renovatie Leopold II-tunnel

© PhotoNews
| Leopold II-tunnel, Koekelberg.

Dinsdagavond gaat de Leopold II-tunnel voor het eerst toe voor de geplande renovatiewerken. De verkeershinder zou aanvankelijk beperkt moeten blijven. Tijdens de zomermaanden gaat de tunnel ook overdag toe, en zal de impact op het verkeer een pak groter zijn.

Concreet sluit de Leopold II-tunnel de komende drie jaar van zondag- tot en met donderdagnacht tussen 22 en 6 uur. Door de tunnel overdag open te houden, moet de verkeershinder als gevolg van de renovatiewerken beperkt blijven. In het verleden ging de tunnel 's nachts al geregeld toe voor kleinere werken. Het kabinet van minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) verwacht dus dat de meeste automobilisten die situatie al gewend zijn.

Wie toch na zonsondergang in Brussel moet zijn, en de Leopold II-tunnel wil omzeilen, kan gebruik maken van twee alternatieve routes. Brussel Mobiliteit raadt de A12 aan voor wie in het noorden van de stad moet zijn. Wie daarentegen in het zuiden moet zijn, neemt best de Industrielaan in Anderlecht.

Groter aanbod openbaar vervoer

Tijdens de zomermaanden zal de Leopold II-tunnel wél overdag sluiten. Om de impact op het verkeer tot een minimum te beperken, werden reeds een aantal maatregelen aangekondigd. Zo wordt het aanbod van openbaar vervoer in en rond de hoofdstad uitgebreid (zie inzet).

Trein, tram of bus: hoe geraakt u vlot in Brussel?

  • Het voorstedelijk treinaanbod van de NMBS wordt in de zomermaanden uitgebreid. De lijnen S3 (Zottegem-Dendermonde), S4 (Aalst-Vilvoorde) en S10 (Dendermonde-Aalst) zullen met verhoogde capaciteit rijden. Indien nodig zal ook lijn 60 (Brussel-Dendermonde) tijdens de spits vaker rijden.
  • Ook De Lijn legt meer bussen in. Zo zullen de lijnen 214 (Brussel-Aalst) en 355 (Brussel-Liedekerke) vaker uitrijden in juli en augustus.
  • Binnen Brussel zullen alle metrolijnen van de MIVB met een verhoogde frequentie rijden tijdens de vakantie. Ook verschillende bus- (13, 14, 20, 48 en 87) en tramlijnen (19, 51 en 82) rijden vaker uit.

Wie toch de wagen wil of moet nemen, wordt aangeraden te carpoolen. Een aparte carpoolstrook komt er evenwel niet. Die valt immers niet te controleren.

Om de impact van de sluiting op de wijken rond de tunnel te beperken, worden de straten rond het Elisabethpark en de Basiliek van Koekelberg tijdens de zomermaanden éénrichtingsstraten. De Keizer Karellaan wordt in beide richtingen tot één baanvak beperkt voor automobilisten. Fietsers en bussen krijgen wel elk een apart baanvak.

Overstapparking

Doel is dat er tegen juli ook een overstapparking komt aan Parking C. Daarrond lopen momenteel gesprekken met de Stad Brussel, zegt Smets woordvoerder aan BRUZZ. De gesprekken verlopen in een "constructieve" sfeer, maar garanties dat de deadline van juli gehaald zal worden, zijn er niet.

Ook het precieze aantal plaatsen staat nog niet vast, al zouden het er minstens 1.000 moeten zijn.

Renovatie Leopold II-tunnel

De renovatiewerken aan de verouderde Leopold II-tunnel zullen tot 2021 duren. Enkel 's nachts en tijdens de zomers wordt de tunnel volledig afgesloten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?