Smet wil snel voorlopig busstation aan Erasmus

© Google Maps
| De parking aan metrostation Erasmus waar Smet een busstation wil.

Op korte termijn kan er al een voorlopig station voor internationale reisbussen komen aan Erasmus. Dat moet de buurten van het Noord- en Zuidstation ontlasten. Dat heeft minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) gezegd in de commissie Infrastructuur van het Brussels parlement.

Minister Smet wil doorzetten met de uitbouw van een internationaal busstation in Anderlecht. Dat blijkt uit zijn antwoord op een vraag van oppositielid Gaëtan Van Goidsenhoven (MR). Het busstation zou gebouwd worden op de overstapparking Lennik, eigendom van het Brussels Gewest, maar nog tot 2023 beheerd worden door parkeerbedrijf Indigo.

Al voor die datum zouden enkele internationale buslijnen er halt kunnen houden om het Noord- en Zuidstation te ontlasten. Daarvoor zou een voorlopige aanleg gebeuren. Vervolgens moet er een definitief project worden uitgewerkt. Dat zou gebeuren via een architectuurwedstrijd. Daarnaast zouden sommige bussen wel het Noordstation blijven aandoen.

Volgens Van Goidsenhoven past een busstation niet in de eerdere ontwikkelingsplannen voor de wijk. De liberaal vreest dat de omgeving minder aantrekkelijk wordt voor mensen die er werken of wonen.

Volgens Smet is het echter de best mogelijke locatie voor een busstation. Er is een goede verbinding met het centrum via de metro en de site ligt vlakbij de Ring, waardoor doorrijdende bussen niet langer door de stad moeten. “Ook in buitenlandse steden liggen busstations vaak buiten de stad”, klinkt het.

Omdat het Gewest de grond in handen heeft, kan het project bovendien vrij snel concreet worden. De architectuurwedstrijd moet garanderen dat het project goed wordt geïntegreerd in de omgeving. De minister wees erop dat de bouw van het busstation bijvoorbeeld kansen biedt om de nieuwe wijk Erasmus Gardens beter te verbinden met het metrostation.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?