© Werkenaandering | Een ontwerptekening van de sneltram op de A12.

Sneltram van Brussel naar Willebroek blijft actueel

© BRUZZ
18/06/2023

De sneltram van Brussel naar Willebroek is nog niet van de baan. Voor een nieuw innovatieproject wil de Vlaamse regering de tram in plaats van de oorspronkelijke eindhalte Fort Breendonk in Willebroek nu naar het station van Willebroek verplaatsen, communiceerde de Vlaamse regering vrijdag. Op die manier zou de tram ook een goede verbinding met Mechelen bieden.

De sneltram zal van het treinstation Brussel-Noord naar Meise, Wolvertem, Londerzeel en Willebroek brengen. De tram zou in Brussel passeren langs het Kerkhof van Jette en het Koning Boudewijnstadion, naar de Heizel en Strombeek-Bever tot het uiteindelijk de A12.

De lijn zou van Willebroek tot aan Londerzeel aan oostelijke zijde van de A12 lopen en vanaf Londerzeel aan de westelijke zijde van de autoweg.

De sneltram zal een afstand van meer dan 30km beslaan en zou passagiers in 40 minuten van Willebroek naar Brussel brengen. "Dat is 35 minuten sneller dan het openbaar vervoer vandaag," klinkt het op de website van Werkenaandering. Aan elke halte zouden park+ride-zones komen.

De sneltram kadert binnen plannen van de Vlaamse regering om de volledige Vlaamse Rand te voorzien van degelijk openbaar vervoer en heeft een totale kost van 450 miljoen euro.

De werken waren oorspronkelijk gepland voor dit jaar, maar moeten uiteindelijk in de tweede helft van 2024 starten en zo'n vier jaar duren.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie