Spiegelplein: straks autovrij, nu amper bereikbaar

© SumProject
| Simulatiebeeld van het Spiegelplein. In mei moeten de huidige werken klaar zijn.

Het Koningin Astridplein in Jette, ook wel Spiegelplein genoemd, ligt er sinds maandag omgeploegd bij. Bovengrondse werken maken de winkels haast ontoegankelijk. "Onze inkomsten zijn met meer dan de helft gedaald, maar wat kunnen we anders doen dan afwachten?" Brussel Mobiliteit geeft zich tot aan de zomer voor de heraanleg van het plein.

"Of we het nog volhouden? Met moeite. Maar hebben we een keuze?" Bij cosmeticazaak Yves Rocher op het Spiegelplein zien ze de nieuwste werkzaamheden met lede ogen aan. Sinds deze week zijn de winkels op het plein haast niet meer te bereiken. De wekelijkse zondagsmarkt vindt tot eind juni plaats in nabijgelegen straten.

Mobiliteit Brussel is maandag met de laatste fase van de heraanleg van het plein gestart. Het vernieuwde Spiegelplein zou in de zomer klaar moeten zijn. Autovrij, met tramsporen voor de nieuwe tramlijn 9, en met ondergrondse parking (200 plaatsen).

Die wou men in december al operationeel hebben. Maar een berekeningsfout maakte dat de opening tot april is uitgesteld. Het plein is voor verkeer momenteel dus volstrekt ontoegankelijk. Laden en lossen gebeurt noodgedwongen in aangrenzende straten. Ook te voet is het wroeten. Over aardeweggetjes en langsheen opengebroken dorpels is het "praktisch onmogelijk om de winkels te bereiken", klinkt het.

Volhouden

"Onze inkomsten zijn met meer dan de helft gedaald", zeggen ze bij Yves Rocher. Bij café Le Baudouin spreken ze van 70 procent inkomstenverlies sinds het begin van de werken. Dat het nieuwe plein fraai zal zijn, de klanten zullen terugkeren en de verliezen compenseren, overtuigt deels. "Maar of we dat weten? We kunnen het enkel maar hopen en het tot dan volhouden."

Mobiliteit Brussel geeft zichzelf tot 30 april om de 'Zone Astridplein' af te werken. De vzw Handel en Jaarlijkse Jetse Markt liet al verstaan in de zomer een groot feest te zullen houden. Ook de bekende Jetse Jaarmarkt kan dan mogelijk terugkeren naar het Spiegelplein.

Kaart Spiegelplein zondagsmarkt
De zondagsmarkt op het Spiegelplein vindt de komende maanden plaats in de nabijgelegen straten.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?