Staking De Lijn: 70 procent van de bussen rijdt wel

Staking bij De Lijn

Door een algemene staking van De Lijn rijdt ongeveer 30 procent van de bussen niet uit. De voorbije dagen reden al slechts minder dan twee op de drie van hun bussen in Brussel. Op verstoring.delijn vind je informatie per bus.

Al sinds acht dagen is het busverkeer in Vlaams-Brabant verstoord door een staking van de socialistische vakbond ACOD. Een verzoeningsoverleg met de directie van De Lijn heeft niet tot een oplossing geleid. Daarom breidt het ACOD hun stakingsacties verder uit naar heel Vlaanderen. Vakbondssecretaris Marcel Conters (ACOD) verwacht dat het busverkeer in de Vlaamse rand rond Brussel dan ook minstens even verstoord blijft als de voorbije dagen. “Dat we tien dagen staken, is ongezien, maar het beleid van onze directie is dat ook.”

De hinder is het grootst op een aantal stadsnetten, maar ook elders is de dienstverlening verstoord. Voor gedetailleerde informatie per bus, kunnen reizigers terecht op de verstoringspagina van De Lijn via verstoring.delijn.be.

Stelplaatsen

De afgelopen dagen was er vooral aan de stelplaatsen van Dilbeek en Meerbeke (Ninove) hinder. In de Vlaamse rand reden dinsdagochtend slechts zeven op de tien bussen, in Brussel zelf was dat twee op de drie.

“Ga er gerust vanuit dat die hinder morgen blijft duren, maar het kan ook uitbreiden naar de andere kant van Brussel – richting Haacht en Leuven”, zegt vakbondssecretaris Jo Van der Herten van het ACV. De christelijke vakbond roept hun achterban op om niet mee te staken. “Het kan natuurlijk wel zijn dat onze chauffeurs onder druk worden gezet aan sommige stelplaatsen.”

De liberale vakbond ACLVB heeft nog niet beslist of ze zullen deelnemen aan de stakingsacties.

Bij De Lijn kunnen ze geen prognose maken van de verkeershinder. “We kunnen de reizigers enkel aanraden om naar onze verstoringspagina te surfen: verstoring.delijn.be”, zegt woordvoerster Inge Debruyne. Daarop komt meer gedetailleerde informatie per buslijn. “Het zal afhangen van elke chauffeur, die voor zichzelf kan beslissen of hij zal meestaken.”

Impasse

Het overleg tussen de vakbonden en De Lijn liep dinsdag vast omdat het ACOD niet akkoord gaat met het ontwerpakkoord dat de directie van De Lijn aan de bonden had voorgesteld. “De directie wil niet praten over onze voorstellen”, zegt ACOD-secretaris Conters. “Het gaat nochtans over overkomelijke problemen. Wij vragen een humaner en socialer personeelsbeleid, met een correcte loonadministratie.”

Het aanhoudende chauffeurstekort leidt volgens hem tot chaos in de personeelsplanning. “Mensen moeten soms vier maanden wachten op de correcte betaling van hun loon. Dat kunnen wij niet aanvaarden”, aldus Conters.

Bij het ACV noemen ze de impasse compleet en verwachten ze dat het overleg pas donderdag kan hervatten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?