Staking De Lijn: test met prioritaire lijnen

© De Lijn

Woensdag gaat De Lijn voor de eerste keer een test uitvoeren waarin werkwillige chauffeurs zullen worden ingezet op vooraf bepaalde 'prioritaire lijnen'. Het gaat hier om een soort van minimale dienstverlening zoals bij het spoor.

Vanaf woensdag zijn er stakingen bij De Lijn. De Vlaamse vervoersmaatschappij benut de gelegenheid om de werkwillige chauffeurs zo optimaal mogelijk te verdelen. Bedoeling is om de lijnen goed te spreiden, en om de drukste buslijnen zo veel mogelijk te bedienen. Dat zegt de directie in een persbericht.

Er zijn scenario's uitgetekend volgens het aantal werkwilligen: hoeveel en welke prioritaire lijnen worden bediend, hangt af van het aantal chauffeurs dat 's ochtends en 's middags aan de slag gaat.

Vrijwillige test

"Het is nu onmogelijk om te zeggen welke lijnen precies zullen worden bediend. Alles zal afhangen van het aantal werkwilligen", legt woordvoerder Tom Van de Vreken uit. Hij beklemtoont ook dat bij de test woensdag de verdeling van de lijnen op vrijwillige basis zal gebeuren. "Sowieso blijven de chauffeurs actief in de regio die ze kennen."

In de beheersovereenkomst 2017-2020 met De Lijn is een passage opgenomen waarin de openbaarvervoermaatschappij in geval van staking of overmacht "prioritaire lijnen maximaal bedient". Vlaams mobiliteitsminister Ben Weyts (N-VA) zei twee maanden geleden dat hij verwachtte dat hierover een akkoord zou worden afgesloten met de sociale partners, maar dat is nog niet gebeurd.

Vakbond is kritisch

Jan Coolbrandt van ACV Openbare Diensten wil maandag nog geen commentaar kwijt op de test. Bij ACOD is men echter kritisch. Vakbondsafgevaardigde Rita Coeck wijst erop dat pas de ochtend zelf het rittenschema zal worden vastgelegd. "Terwijl de directie de alledaagse planning de andere 364 dagen nog niet rond krijgt".

Ze wijst ook op praktische problemen zoals de verschillende types voertuigen die niet iedereen kan bedienen of lijnen waar men niet mee vertrouwd is. Coeck hekelt ook het feit dat gesproken wordt over prioritaire lijnen. "Voor ons is elke lijn prioritair. Wij willen geen tweedehandsburgers creëren." Volgens Coeck is deze test dan ook "zuiver politiek" geïnspireerd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?