Staking op 31 mei: wat mogen we verwachten?

MW
© Belga
29/05/2022
Updated: 30/05/2022 16.52u

De openbare sector staakt aanstaande dinsdag 31 mei. De actiedag is gericht tegen de "algemene malaise" in de sector, aldus ACOD-voorzitster Chris Reniers. Er wordt hinder verwacht bij de NMBS, De Lijn en de MIVB en ook in het onderwijs en bij de VRT wordt er gestaakt.

De bonden komen dinsdag op voor "meer koopkracht, meer respect voor de sociale dialoog, meer investeringen in de openbare sector en meer respect voor de overheidspensioenen,” stelt Reniers. De Vlaamse openbaarvervoermaatschappij De Lijn, spoorwegmaatschappij NMBS en de Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB hebben de voorbije dagen al gewaarschuwd voor hinder tijdens de actiedag.

Hinder bij NMBS vanaf maandagavond 22 uur

Van maandag 30 mei om 22 uur tot en met dinsdag 31 mei zal het treinverkeer ernstig verstoord zijn. Een kwart van de treinen zal rijden. Van de IC-treinen tussen de grote steden rijdt één trein op de drie. Daarnaast rijdt één op de vijf voorstedelijke S-treinen en L-treinen. De meeste P-treinen, die enkel rijden tijdens de ochtend- en avondspits, rijden niet.

In de provincies Luik, Luxemburg en Namen rijdt geen enkele trein. Er is onvoldoende personeel beschikbaar in de seinhuizen van spoornetbeheerder Infrabel. Dat betekent ook dat de IC-treinen die die provincies doorkruisen, zullen worden beperkt. De IC-trein Oostende-Eupen rijdt bijvoorbeeld enkel tussen Oostende en Leuven. Ook in een aantal andere stations in het land zullen er weinig tot geen treinen stoppen.

De NMBS raadt alle betrokken reizigers aan om indien mogelijk thuis te werken of op zoek te gaan naar een alternatief. Reizigers krijgen de raad hun treinreis goed voor te bereiden. Dat kan via de reisplanner op de NMBS-website of -app, die vanaf maandagochtend de alternatieve treindienst toont. De schermen in de stations tonen tijdens de staking enkel de treinen die wel rijden.

Vanaf woensdagochtend 1 juni verloopt het treinverkeer weer normaal.

MIVB: ‘zorg voor een alternatief’

Ook de Brusselse vervoermaatschappij MIVB verwacht veel hinder door de nationale actiedag. "Op dit ogenblik is het onmogelijk de mate van deelname van de bestuurders aan deze actie in te schatten, maar de MIVB verwacht toch forse hinder op het bus-, tram- en metronet.”

De vervoersmaatschappij raadt haar reizigers aan om die dag te zorgen voor een alternatief voor het openbaar vervoer. “Zelfs als sommige voertuigen op 31 mei rijden, zal de normale frequentie niet verzekerd kunnen worden"

De vervoersmaatschappij zal reizigers op 31 mei de hele dag door informeren via de app, de website en haar socialemediakanalen. Vanaf 6 uur 's ochtends kunnen reizigers ook terecht bij de klantendienst.

De Lijn

Ook De Lijn waarschuwt voor de nodige hinder voor de dienstverlening. Niet alle bussen en trams zullen rijden. De Lijn heeft een alternatieve dienstverlening uitgewerkt op basis van het beschikbare personeel. Reizigers kunnen die raadplegen via de routeplanner op de website van De Lijn. Ritten die niet uitgevoerd zullen worden, worden niet getoond in de routeplanner.

Bpost

Postbedrijf bpost verwacht ook hinder in zijn dienstverlening door de actiedag. Met een bericht op Twitter wil bpost zijn klanten waarschuwen dat de dienstverlening dinsdag verstoord kan zijn. "Verstoring van de bpost-dienstverlening verwacht op 31 mei. De acties van het gemeenschappelijk vakbondsfront en de staking zullen een impact hebben op de dienstverlening in de postkantoren, het Contact Center, bij de ophaling, verwerking en bezorging van brieven en pakjes," klinkt het.

"Het is moeilijk op voorhand in te schatten hoe groot de hinder zal zijn," bevestigt woordvoerster Veerle Van Mierlo. "We gaan alles op alles zetten om de hinder zo veel mogelijk te beperken. Pakjes, kranten en priorbrieven krijgen sowieso voorrang, non-priorverzendingen zijn mogelijk een dagje langer onderweg. Ook in de postkantoren zal er mogelijk hinder zijn, maar in welke mate onze dienstverlening verstoord is, zullen we helaas pas morgen weten."

Gevangenissen

Het personeel in de Belgische gevangenissen zal ook deelnemen aan de nationale stakingsactie. Bij het Gevangeniswezen wil men maandag nog niet vooruitblikken op de verwachte hinder in de Belgische gevangenissen. Enkele vakbondsmensen doen dat wel. "Wij verwachten dat zowat elke gevangenis in ons land de impact zal voelen van de actiedag," zegt Robby De Kaey, stafmedewerker ACOD Justitie.

De Kaey stelt vast dat voor dinsdag heel wat verloven niet meer werden goedgekeurd. "Dat is een indicatie dat heel veel mensen hun stakingsbereidheid bij de directies bekend hebben gemaakt," zegt hij. "Het is toch niet normaal dat wij na twintig jaar op straat moeten komen om iets te bereiken? Ik hoop echt dat onze boodschap nu gehoord zal worden."

Ook bij Eddy De Smedt, permanent secretaris van VSOA Gevangenissen, klinkt het dat de actie goed opgevolgd zal worden. "Ik heb het idee dat ongeveer twee derde van de cipiers zal deelnemen", zegt hij. "Er zullen verschillende piketten worden opgezet, in Hasselt wordt een optocht gehouden van het gerechtsgebouw naar het station. De stakingsintenties zijn het hoogst in Leuven Centraal, Leuven Hulp, alle Brusselse gevangenissen, Dendermonde, Mechelen en ook Antwerpen. Die gevangenissen zullen morgen veel hinder ondervinden."

VRT staakt tegen transformatieplan

Voor de vakbonden bij de VRT is de nationale stakingsdag van 31 mei een goede gelegenheid om ook actie te voeren bij de openbare omroep. Aanleiding is het transformatieplan dat de directie van de openbare omroep eind april aankondigde.

Behalve voor een kostenreductie moet dat plan ervoor zorgen dat er meer op digitalisering wordt ingezet. De directie heeft daarbij meegedeeld dat er 116 naakte ontslagen nodig zijn, 50 natuurlijke vertrekkers kunnen niet vervangen worden en de productie van Thuis moet worden uitbesteed aan een privaat productiehuis.

"We roepen iedereen op om die dag te staken en niet te werken", zei Carlos Van Hoeymissen van ACV VRT eerder. "We zijn geen vragende partij om de uitzendingen op radio en tv te laten doorgaan."

Concreet willen de bonden op de site van de VRT aan de Reyerslaan in Brussel een stakingspost oprichten. Verder verwachten ze solidariteitsbezoeken, muziek en acties tussen 10 en 13 uur.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni