Het treinstation Brussel-Zuid

Staking spoorwegen van start gegaan, ongeveer helft van de treinen rijdt

HD
© Belga
17/08/2019

Zaterdagochtend om 3 uur begon de 24 urenstaking van de onafhankelijke spoorbond OVS. Op basis van de minimumdienstverlening zal ongeveer de helft van de treinen rijden, waaronder de meeste treinen naar Pukkelpop, de kust en de Ardennen.

Op de website van de NMBS staat een algemeen overzicht van de verwachte hinder en ook via de NMBS-app kunnen reizigers opzoeken of hun trein al dan niet rijdt. Naar Pukkelpop rijden de meeste treinen. Enkel vanuit Mol rijden er zaterdag geen treinen naar Hasselt. Ook de meeste treinen naar de Ardennen en naar de kust rijden. Extra treinen naar de kust en naar toeristische bestemmingen zijn er zaterdag niet.

In het algemeen rijdt de helft van de S-treinen en twee derde van de L-treinen. De meeste IC-treinen rijden, al dan niet minder frequent. Van sommige IC-treinen wordt de reisweg ingekort. De IC-treinen tussen Mol en Hasselt en tussen Knokke en Brugge rijden niet, en bepaalde stations worden niet bediend. De internationale treinen worden niet gehinderd door de staking. De hogesnelheidstreinen Thalys, Eurostar en ICE rijden volgens het normale schema, en ook de Beneluxtrein Brussel-Amsterdam is operationeel.

Personeelstekort

De staking duurt tot zondagochtend 3 uur. Het is de tweede zaterdagse staking van de spoorbond OVS in minder dan een maand tijd. De vorige keer, op 27 juli, reden iets meer treinen: zowat drie op de vijf. Aanleiding van de acties is de problematische verlofsituatie van de treinbegeleiders. De andere vakbonden nemen niet deel aan de staking.

Een deel van de oplossing ligt in voldoende personeel vinden, zodat de treinbegeleiders hun vakantiedagen kunnen opnemen. Vrijdag werd bekendgemaakt dat dit jaar al 1.300 nieuwe NMBS-medewerkers werden aangeworven, drie kwart van de 1.700 mensen die dit jaar gezocht worden. Onder hen ook 230 treinbegeleiders in spe (op een gezocht totaal van 300).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Mobiliteit , spoorstaking , NMBS , ovs

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni