Stationshal Brussel-Noord in oude glorie hersteld

© Herman Sleebus
| De stationshal van het Noordstation is helemaal vernieuwd.

De stationshal en de noordelijke gang van het Noordstation zijn vrijdag heropend, waarmee een einde komt aan de tweede fase van de werken. De centrale doorgang in het station wordt vanaf vrijdag gesloten. Ook die zal, net als de twee andere gangen, grondig worden gerenoveerd.

De stationshal van het Noordstation ziet er terug als vanouds uit. De grootsheid van de hal, gebouwd in 1952, zat lang verborgen maar blinkt nu als op de eerste dag van de stationsopening. Blikvangers zijn de monumentale ramen van de hal en de fameuze stationsster. Die wilde de NMBS eerst weghalen, maar mocht toch blijven na fel protest van fans.

De heraanleg van de centrale hal past in een grotere renovatie van het station. Drie gangen doorkruisen het Noordstation: de noordgang, de zuidgang en de centrale gang. De gangen aan beide zijkanten zijn inmiddels gerenoveerd. Ze kregen een grondige opfrisbeurt, en er werden roltrappen en extra liften geïnstalleerd om ze beter toegankelijk te maken voor rolstoelgebruikers. De zuidgang heropende vorig jaar, de noordgang heropent vrijdag.

De centrale gang wordt als laatste onder handen genomen en sluit daarom vanaf vrijdag. Vanuit de centrale gang komt ook een lift naar het daaronder gelegen busstation. "Rolstoelgebruikers zullen in de toekomst onafhankelijk van de bus naar de trein kunnen overstappen," blikt NMBS-woordvoerder Dimitri Temmerman vooruit.

Ook zal de centrale gang via een lift in verbinding komen te staan met de nog aan te leggen Park & Ride-parkeerplaats, waar automobilisten hun passagiers gemakkelijk kunnen oppikken of afzetten. Die nieuwe parkeerplaats opent later dit jaar.

De renovatie van de centrale gang is de derde en laatste fase van de werken, en die zou halverwege volgend jaar moeten zijn afgerond. De werken begonnen in september 2014 met de zuidgang. Tussen de zuidelijke gang en de centrale hal werd een nieuwe winkelgalerij gecreëerd. Ook werd de capaciteit van de fietsparking flink uitgebreid.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?