| De populaire sluiproute werd afgesloten voor het autoverkeer.

Straat voor kathedraal voortaan autovrij

Kris Hendrickx
© BRUZZ
07/12/2020

Het Sint-Goedelevoorplein was tot maandag een populaire as voor sluipverkeer. Voortaan is de straat voor de kathedraal autovrij. Het stadsbestuur herbekeek ook de hele circulatie rond de kathedraal. “Dit wordt veel veiliger, onder meer voor toeristen en pendelaars.”

Sinds maandagochtend staan er bloembakken op het deel van het Sint-Goedelevoorplein dat voor de kathedraal ligt. De straat is daarmee afgesloten voor autoverkeer, maar laat wel nog fietsers door. “We verbinden de kathedraal op die manier met het parkje ervoor,” legt mobiliteitsschepen Bart Dhondt (Groen) uit. “De twee zijn een echte trekpleister voor toeristen en pendelaars en op die manier wordt het voor hen een stuk veiliger.”

De ingreep past in een oefening waarbij het stadsbestuur de hele verkeerssituatie rond de kathedraal aanpaste. Daarbij wordt de rijrichting in de Kanselarijstraat en de Wildewoudstraat bijvoorbeeld omgedraaid. Een vaak gebruikte sluiproute wordt zo geschrapt. (zie plan onder de tekst).

"Op termijn kunnen we bekijken hoe we de zone kunnen heraanleggen, zodat de kathedraal beter op het centrum aansluit."

Bart Dhondt (Groen)

Bart Dhondt (34, Groen): schepen van Mobiliteit en Openbare Werken in Brussel-Stad.

“Vroeger namen heel wat auto’s die van de bovenstad kwamen via de Koloniënstraat vervolgens de Kanselarijstraat om daarna via het Sint-Goedeleplein richting centrum te rijden", legt Dhondt uit. “Dat verkeer leiden we nu langs de Loksumstraat. Tellingen geven aan dat de capaciteit groot genoeg is.”

Op de Koloniënstraat werden ook nieuwe, bredere fietspaden geschilderd in het hoger gelegen deel. Dat fietspad komt uit op een nieuw stukje busbaan in het lager gelegen deel van de Koloniënstraat.

Op termijn wil het stadsbestuur ook nadenken over een heraanleg van het gebied rond de kathedraal, die nu beetje een middeleeuws eiland is tussen gebouwen die dateren van na de kaalslag voor de Noord-Zuidverbinding. “Collega van stedenbouw Ans Persoons (Change.brussels/SP.A) laat bestuderen hoe we de boven- en benedenstad beter kunnen verbinden,” zegt Dhondt. “De kathedraal beter laten aansluiten op het centrum kan daar zeker deel van uitmaken.”

plan kathedraal

De nieuwe verkeerssituatie sinds maandag.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Mobiliteit, Stedenbouw, Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal, Bart Dhondt

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni