| Taxiprotest aan het Brussels Parlement (archiefbeeld)

Taxi- en Uberchauffeurs betogen dinsdag voor Brussels parlement

KVDP
© BRUZZ
24/05/2022

Er staan dinsdagochtend minstens twee betogingen gepland van taxi- en VVC-chauffeurs. Beide bestuurdersgroepen eisen garanties rond het nieuwe taxiplan, dat de Brusselse taxisector moet hervormen.

Om 9 uur plant de Belgische taxifederatie FeBet een bijeenkomst voor het Noordstation. "De taxichauffeurs zullen talrijk aanwezig zijn," verzekert Khalid Ed-Denguir, de voorzitter van de federatie. "We plannen een optocht langs het hoofdkwartier van Ecolo en Groen, de partij die de minister van Mobiliteit levert. Daarna trekken we naar het Brussels parlement."

Aan dat parlement zullen dinsdagochtend ook chauffeurs met een VVC-vergunning (verhuur van voertuigen met een chauffeur) protesteren, bestuurders die doorgaans voor platformen als Uber werken. Voor beide bestuurdersgroepen is de aanleiding van het protest het nieuwe taxiplan.

Dat plan werd vorige week dinsdag besproken door de commissie Mobiliteit en komt deze dinsdag aan bod in de commissie Binnenlandse Zaken. Met het taxiplan wil de Brusselse regering rechtszekerheid bieden aan de VVC-chauffeurs. Die moesten eind vorig jaar tijdelijk het werk neerleggen na een rechterlijke uitspraak.

Limiet op aantal chauffeurs

De regering wil ook één statuut voor beide bestuurdersgroepen. "Maar een aantal zaken zijn voor ons nog niet duidelijk. Daarom trekken we naar het parlement," aldus Ed-Denguir. "Het gaat dan bijvoorbeeld over zaken als de numerus clausus. Wij willen de huidige limiet gerust verdubbelen met een maximum van 2.600 chauffeurs, maar hoger mag in geen geval, want dan zullen taxichauffeurs de dupe zijn."

De Brusselse taxifederatie (BTF) roept zijn leden op om dinsdag niet te betogen. "Het is zo al verwarrend genoeg," aldus BTF-woordvoerder Sam Bouchal. "Een deel van de taxi's komt op straat, naast de Brusselse, Vlaamse en Waalse VVC-chauffeurs. Wat de Brusselse VVC-chauffeurs willen is niet wat hun Vlaamse en Waalse tegenhangers willen. Als wij dan ook nog eens op straat komen zal dat alleen tot meer verwarring leiden."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni