Taxi-oorlog nu ook via de media

Bekijk ook de afspeellijst: vrijdag 31 januari 2020

De aanslepende strijd tussen de klassieke taxisector en de Uber-chauffeurs wordt nu ook volop via de media gevoerd. Zo stelt Taxi Fed dat er de afgelopen drie maanden vijftig taxi's beschadigd werden, en insinueert voorzitter Sam Bouchal dat Uber-chauffeurs hier achter zitten. Maar volgens de vereniging van Uber-chauffeurs gaat het om opgezet spel, met de bedoeling Uber in een slecht daglicht te stellen.

Het was RTBF die deze ochtend met het nieuws kwam dat er sinds drie maanden vijftig taxi’s beschadigd werden. De bron van dit bericht is Sam Bouchal, woordvoerder van het Brusselse Taxi Fed.

Ook aan BRUZZ bevestigt hij het verhaal, gestaafd door foto’s van enkele beschadigde wagens, waaronder één wagen waarin een brandblusapparaat werd leeggespoten. “Het gaat hierbij om puur vandalisme, vaak wordt er niks gestolen”, zegt hij aan BRUZZ. “Er zijn zeker al 15 à 20 klachten ingediend, maar er zijn er meer want niet iedereen dient klacht in.”

Uber

Bij de zoektocht naar de dader komen de Uber-chauffeurs in het vizier, met wie de taxisector al jaren op gespannen voet leeft. “We hebben geen bewijs, maar het is wel heel toevallig dat de beschadigingen voorvallen terwijl minister-president Vervoort (PS) de regels voor de hele sector wil harmoniseren.” Door die nieuwe regels zouden ook Uber-chauffeurs een psychotechnische test moeten ondergaan.

Bouchal verwijst ook naar audioberichten die via WhatsApp de ronde doen, en waarin taxichauffeurs bedreigd worden. “We gaan ze verscheuren, we gaan ze op hun bek slaan”, is er maar één van. "Die audioberichten worden mij toegestuurd, maar ik zit ook met een vals nummer in de WhatsApp-groepen van Uber-chauffeurs", zegt Bouchal aan BRUZZ, "Daar doen dit soort berichten de ronde. Zijn alle Uber-chauffeurs slecht? Zeker niet. Maar er zitten er wel een paar bij die serieuze bedreigingen uiten."

Maar volgens Fernando Redondo, voorzitter van de Belgische federatie van limousinechauffeurs, die 700 Uber-chauffeurs vertegenwoordigt, is dit alles nonsens. “Welk belang hebben wij er nu bij om taxi’s te beschadigen?”, zegt Redondo aan BRUZZ. “Dat ze dit valse verhaal nu uitbrengen, is met de bedoeling om die psychologische test ook voor Uber-chauffeurs verplicht te maken. Terwijl wij die test voor iedereen net willen afschaffen omdat ze totaal geen nut heeft.”

Opgezet spel

Volgens Redondo hebben we te maken met een ‘montage’, een bewust opgezette beschadigingsoperatie gebaseerd op halve waarheden.

En dat zou wel eens kunnen. Zo zijn de 11 neergelegde klachten die Bouchal meestuurde als bewijs allemaal klachten van (ver) voor november 2019, op één na. Bijna alle klachten vermelden ook een diefstal van cash of elektronica. Om louter vandalisme lijkt het dus niet te gaan.

De audioberichten waarin taxichauffeurs bedreigd worden, bestaan, maar BRUZZ kon de herkomst van die berichten niet verifiëren.

Geen bevestiging

Binnen de sector zijn de meningen ook verdeeld. Terwijl sommige taxichauffeurs die BRUZZ sprak, wel degelijk bevestigden dat er een toename is van het aantal beschadigde taxi’s, zegt één van de grootste spelers uit Brussel onomwonden dat het om “een opgeblazen, louche propagandaverhaal gaat.”

De Belgische taxifederatie GTL is voorzichtiger. “Het is moeilijk om het verhaal van Bouchal te bevestigen of te ontkennen”, zegt secretaris-generaal Pierre Steenberghe. “Maar het is inderdaad wel zo dat de sfeer grimmig is. Het is nu afwachten wat het parket over dit vandalisme vertelt.”

BRUZZ contacteerde parket en twee politiezones, maar kreeg geen bevestiging van een verhoging van het aantal gevandaliseerde taxi’s.

Of het rustiger zal worden in taxiland zal vooral afhangen van de politiek. In de commissie Binnenlandse Zaken van het Brussels parlement, afgelopen maandag, zei Vervoort alvast dat de regering zich de komende weken over een besluit zal buigen dat de vereisten voor eenieder die personen vervoert, moet harmoniseren. Zowel voor Uber als de klassieke taxi's.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?