Taxichauffeurs verzamelen zich voor Brussels parlement

© Younes Haidar / BRUZZ

Een honderdtal taxichauffeurs is vrijdagochtend samengekomen aan het Brusselse parlement. Dat meldt de politiezone Brussel Hoofdstad Elsene. De parlementsleden debatteren op dit moment over de "Sparadrap"-ordonnantie, over de taxisector.

De chauffeurs parkeerden hun wagens in de Lombardstraat, de Duquesnoystraat en de Infante Isabellestraat. Rond 9 uur blokkeerden ze het verkeer op het Sint-Jansplein, vlakbij het Brusselse parlement. Het busverkeer moest tot iets voor 10 uur worden omgeleid.

Hierna installeerden de betogers een wegblokkade, maar ze lieten wel enkele voertuigen van het openbaar vervoer passeren. De misnoegde chauffeurs zijn van plan er de hele dag te blijven om hun vastberadenheid te tonen.

Sparadrap

De Sparadrap-ordonnantie wil een aantal bepalingen van de taxi-ordonnantie van 1995 tijdelijk aanpassen of schorsen, waardoor Uber-chauffeurs in het Brussels Gewest opnieuw aan de slag kunnen. De plenaire vergadering nam nog drie andere teksten in overweging over hervormingen in de taxisector en de bescherming van Uber-chauffeurs. Volgende dinsdag buigt de commissie Binnenlandse Zaken zich over de teksten.

Een delegatie van de chauffeurs werd in de ochtend ontvangen door de Franstalige partij Ecolo. De delegatie wordt vrijdagmiddag ook in het Brusselse parlement verwacht. Mogelijk ontmoeten ze daarna vertegenwoordigers van de Franstalige liberalen van MR.

"We komen samen met verschillende gesprekspartners om de voorstellen die op tafel liggen te bespreken", zegt Philippe Lescot, vakbondsafgevaardigde van CSC Transcom. "De taxichauffeurs vragen dat de wet wordt gerespecteerd, maar ze zijn er niet tegen dat er dingen worden geregeld voor Uber-chauffeurs met een vergunning. We kijken wat we kunnen doen."

"We willen de chauffeurs niet tegen elkaar opzetten, maar we verzetten ons tegen de multinational en zijn onjuiste werking", preciseert Lescot. "Uber wil een quasimonopolie ontwikkelen op basis van zelfstandige chauffeurs, maar de sociale maatregelen schieten tekort."

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?