Brussels Parlement neemt voorstellen rond taxisector in overweging

© Younes Haidar / BRUZZ

De plenaire vergadering van het Brussels Parlement heeft vrijdagochtend tijdens een uitzonderlijke vergadering van minder dan vijf minuten een aantal voorstellen in overweging genomen rond een tijdelijke oplossing voor de Uberchauffeurs in Brussel. Dat wil zeggen dat de commissies in het parlement zich hier nu over kunnen buigen.

Het gaat onder meer om het voorstel van ordonnantie van DéFI, Groen, Open Vld en one.brussels-Vooruit die een aantal bepalingen van de taxi-ordonnantie van 1995 tijdelijk aanpast of schorst waardoor Uber-chauffeurs in het Brussels Gewest opnieuw aan de slag kunnen.

Dat initiatief kwam er na een uitspraak van het Brussels hof van beroep vorige dinsdag, en de beslissing van Uber vrijdag om haar app af te sluiten, waardoor de Uber-chauffeurs in de praktijk werkloos werden. Het gaat om een tijdelijke regeling tot de grote hervorming van de sector van de taxidiensten en de diensten voor verhuur van voertuigen met chauffeur (VCC) effectief van kracht wordt.

Het voorontwerp van ordonnantie werd donderdag door de Brusselse regering goedgekeurd, maar moet nog een hele weg afleggen en zal wellicht niet voor de zomer van kracht worden.

De plenaire vergadering nam nog drie andere teksten in overweging, een voorstel van ordonnantie van de MR over de hervorming van de taxisector, een voorstel van ordonnantie van PS'er Jamal Ikazban over "taxidiensten en evenementiële personenvervoerdiensten", en een voorstel van resolutie van PVDA om de Uber-chauffeurs een dringende compensatie te verlenen.

Volgende dinsdag buigt de commissie Binnenlandse Zaken zich over de teksten.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?