'Tijd voor de Brusselse taxisector om de 21ste eeuw binnen te stappen'

© Belga - BRUZZ
02/12/2021
Updated: 02/12/2021 15.18u

De socialistische vakbond BTB-ABVV heeft het taxiplan van Brussels minister-president Rudi Vervoort kunnen lezen en vraagt dat er dringend een hervorming komt. "Tijd voor de Brusselse taxisector om de 21ste eeuw in te stappen," klinkt het. Ze pleiten ervoor dat de Brusselse applicatie, die al zeven jaar geleden werd voorzien, snel op poten wordt gezet.

Het taxiplan van Vervoort heeft voor vakbond BTB-ABVV nog enkele verduidelijkingen nodig op vlak van de reservatie van een taxirit, de 'numerus clausus' en het statuut van de chauffeur, als werknemer of zelfstandige (in bijberoep). "Wij eisen onder meer dat limousinechauffeurs dezelfde selectieprocedure moeten doorlopen als de taxichauffeurs en dat de controle- en inspectiediensten meer middelen en mensen krijgen om de onwettige praktijken uit de sector te krijgen," stelt Frank Moreels voorzitter BTB-ABVV.

De grote discussie rond het wettig gebruik van Uber heeft de Brusselse regering aan zichzelf te danken, vindt de socialistische vakbond. Zeven jaar geleden werd het idee van een Brusselse applicatie gelanceerd. Dat die nog niet bestaat, "is onaanvaardbaar". BTB-ABVV steunt de actie van boze taxichauffeurs die de stad blokkeren. Dat de Brusselse politici de uitspraak van het Hof van Beroep proberen te omzeilen, "is onaanvaardbaar."

Het is in de eerste plaats Uber die haar chauffeurs nu moet bijstaan: "Zij moeten een vorm van verbrekingsvergoeding betalen, omdat zij hun applicatie offline haalden en zo het contract met de chauffeurs hebben verbroken. Voor de Brusselaars die hun inkomen verliezen, vragen wij aan de Brusselse overheid om zeer snel een register op te maken," stelt Sandra Langenus van BTB-ABVV.

'Niet zwichten voor multinational'

ACV-Transcom vraagt een duidelijk en permanent kader voor de Brusselse taxisector. Het steunt het taxiplan dat Brussels minister-president Rudi Vervoort voorstelt, al dringen er zich nog een aantal aanpassingen op.

Vakbond ACV Transcom steunt het standpunt dat de Brusselse regering niet mag toegeven aan Uber. "Het is onbegrijpelijk dat onze politici zwichten voor het gelobby door deze multinational", zegt Philippe Lescot, secretaris van ACV-Transcom, over de tijdelijke oplossing die de meerderheidspartijen One.brussels-Vooruit, Open VLD, Groen en Défi hadden voorbereid.

Sinds donderdagochtend leggen taxichauffeurs meerdere delen van de hoofdstad plat voor het verkeer. Ze vinden het niet kunnen dat het ingediende voorstel van ordonnantie de multinational in de kaarten speelt en de beslissing van het hof van beroep omzeilt. "Dat arrest bevestigt het standpunt dat ACV-Transcom al meermaals heeft ingenomen over de oneerlijke concurrentie door Uber", zegt Lescot.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni