Parkeerplaats taxi's verdwijnt door fietsenstalling aan het Flageyplein 2_(c)_BRUZZ
© BRUZZ | Op het Flageyplein verdween een parkeerplaats voor taxi's voor een nieuwe fietsenstalling.

Taxifederatie eist dat fietsenrek op Flageyplein verdwijnt

© Belga
01/03/2023
Updated: 01/03/2023 14.39u

De Belgische Taxifederatie (Febet) vraagt het kabinet van Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) om uiterlijk 3 maart een fietsenrek van het Flageyplein weg te halen. Als dit niet gebeurt, zullen de taxi's in de week van 6 maart een protestactie organiseren en de fietsenstalling zelf weghalen, zegt de voorzitter van de federatie.

Febet betreurt het dat steeds meer fietsenstallingen de plaats innemen van taxistandplaatsen. Volgens de voorzitter van de federatie, Khalid Ed-Denguir, zijn er sinds het aantreden van de huidige Brusselse regering ongeveer 300 taxistandplaatsen verdwenen.

"Er is geen overleg meer met de regering, geen werkgroepen", betreurt de voorzitter. "We hebben de minister verschillende keren persoonlijk ontmoet, maar ze zijn nooit bij ons teruggekomen", voegt hij eraan toe.

Khalid Ed-Denguir hekelt ook de oneerlijke behandeling van taxi's en deelauto's. Taxi's moeten namelijk een vergoeding betalen voor parkeerplaatsen, terwijl deelauto's (Poppy, Cambio, enz.) niets hoeven te betalen, aldus de voorzitter van de federatie.

Twee extra plaatsen

Volgens Pieterjan Desmet, woordvoerder van Van den Brandt, was de parkeerplaats op het Flageyplein niet conform met de wegcode. "Het was te dicht bij een zebrapad aan een druk kruispunt, waardoor overstekende voetgangers te weinig zichtbaar waren."

Desmet benadrukt dat taxi's belangrijk zijn voor de modal shift in Brussel. "Het is dan ook de bedoeling om die verloren plek te compenseren met twee extra taxiplaatsen in de aanpalende Zwanenstraat.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie