| Een snel laadstation van Electra in Frankrijk.

Taxis Verts geeft chauffeurs duwtje naar elektrisch rijden

08/10/2023

Taxibedrijf Taxis Verts, met zowat duizend chauffeurs in Brussel, maakt elektrisch laden voordeliger via een samenwerking met de Franse laadpalenbeheerder Electra. Die zal de komende maanden nieuwe, snelle laadstations openen in en rond Brussel en taxichauffeurs een voorkeurtarief geven.

Dat meldt Electra in een persbericht. Het laadpalenbedrijf heeft vandaag nog maar één laadstation aan de Europaziekenhuizen in Ukkel, maar plant er in totaal 18 in de Brusselse regio. Een deel daarvan moet het komende half jaar openen in Anderlecht, Jette, Sint-Agatha-Berchem en Schaarbeek, een ander deel komt buiten of langs de ring te liggen. Elk laadstation heeft vier tot zes oplaadpunten.

“Taxichauffeurs hebben een extra duwtje nodig om over te schakelen naar elektrisch rijden,” zegt Victor Van Eeckhoudt van Electra. Van het duizendtal taxichauffeurs bij Taxis Verts rijdt vandaag nog maar een dertigtal elektrisch, zegt hij, maar tegen 2025 moeten alle nieuwe taxi’s in Brussel emissievrij zijn. “Onze bedoeling is om aan te tonen dat elektrisch rijden voordelig is, dat het snel kan gaan en aangenaam kan zijn,” zegt hij.

Kwartier tot half uur

De laadstations van Electra komen in de buurt van supermarkten of woonprojecten te liggen, zoals aan het Nautilus-project in Anderlecht en in parkeergarages van Delhaizewinkels. Daar kunnen de chauffeurs boodschappen doen tijdens hun laadbeurt, zegt Van Eeckhoudt. “We maken ook de administratie eenvoudig: chauffeurs kunnen hun facturen maandelijks downloaden en op voorhand een laadpunt reserveren.” Aan zo’n snelle laadpaal kan een taxi in een kwartier tot een half uur tijd opladen.

Taxis Verts is de grootste uitbater van straattaxi’s in Brussel en in handen van autoverdeler D’Ieteren. Electra en D'Ieteren hadden al samen geïnvesteerd in de beloofde snellaadpunten bij Delhaize. Al staat Electra ook open voor samenwerking met andere taxibedrijven, zegt Van Eeckhoudt.

Tegen 2030 wil het bedrijf in het hele land 250 snelle laadstations openen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni