Te luide wagens en bromfietsen zullen naar keuringsstation gestuurd worden

© Belga
05/10/2023

Te luide wagens en motorfietsen zullen direct naar een keuringsstation gestuurd kunnen worden voor een technische controle. Dat antwoordde Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) op een vraag van partijgenote en parlementslid Lotte Stoops. "Het effect van lawaai op onze gezondheid wordt nog te vaak onderschat. Geluidsvervuiling is een stille doder, dus we moeten daar lawaai rond maken", zegt Stoops.

Optrekkende motoren, lawaai van boomcars en 'creatief' bewerkte uitlaten, zorgen voor een aanslag op de leefbaarheid van onze wijken en houden de Brusselaars letterlijk en figuurlijk wakker, stelt Lotte Stoops. "Vele geluidsovertredingen zijn ook te herleiden naar slechts een handvol plegers."

Van den Brandt kondigde aan dat de technische keuringen materiaal kregen waarmee ze kunnen controleren of wagens en brommers geluidsoverlast veroorzaken. "Ik wil het mogelijk maken dat de politie personen naar de technische keuring kan doorverwijzen. Dat houdt in dat ze bij een vermoeden van knalpotterreur bestuurders van straat kan halen en naar de technische controle sturen. Is het voertuig toch in orde, dan mogen de kosten voor de technische controle niet aan de betrokkene aangerekend worden. Ik werk momenteel aan een raamovereenkomst daarover", aldus de minister.

Stoops is tevreden met de nieuwe maatregel van Van den Brandt. Het Groen-parlementslid vraagt daarnaast ook gecoördineerde acties van de politie op touw te zetten. Ze wijst er ook op dat een strenge controle en sancties op geluidshinder een van de aanbevelingen was van de overlegcommissie rond geluidsvervuiling eerder dit jaar.

Stoops roept de Brusselse regering en de verschillende politiezones op om ook in Brussel harder op te treden tegen asociale bestuurders die de Brusselaars dag en nacht doen opschrikken. Stoops kijkt ook uit naar de resultaten van het proefproject van Leefmilieu Brussel met geluidsradars.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Mobiliteit, lawaai, auto's, openbaar vervoer

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni