Tien euro per dag om salariswagen te laten staan

© PhotoNews

Het consultancybedrijf KPMG verdubbelt de premie voor werknemers die hun salariswagen niet gebruiken. "Belonen werkt beter dan straffen", klinkt het vrijdag in De Standaard.

In 2018 lanceerde het fiscale dienstverleningsbedrijf een incentive van 5 euro per dag dat de salaris­wagen niet gebruikt wordt. Dat geld kan aan alternatieve vervoersvormen besteed worden. Op 1 februari wordt de premie verdubbeld naar 10 euro.

"We hebben bewust gekozen voor een positieve aanpak, ­omdat we denken dat die het beste resultaat op­levert", zegt mobiliteitsmanager ­Peter Van de Velde. Het bedrijf financiert de premies met de uitgespaarde brandstof-, parkeer- en leasekosten.

Mobiliteitsexpert Kris Peeters (PXL Hasselt) denkt dat het systeem inderdaad kan helpen om het gewoontegedrag van salaris­wagengebruikers te doorbreken. "Het is een vorm van nudging, waarmee je mensen stimuleert om elke dag een afweging te maken tussen de auto en andere vervoersvormen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?