Tiental stakers dreigt treinen in Vorst te blokkeren

© Olivier Matthys/Photo News
| Treinconducteur bij de NMBS (archiefbeeld).

Een groepje van zo'n tien stakers dreigt de uitrit van treinen te blokkeren in de werkplaats van Vorst. Ze krijgen er te maken met een deurwaarder die ze te aanwezig en opdringerig vinden, zegt vakbondsman Philippe Dubois van ACOD Spoor.

De NMBS bevestigt dat ze een beroep heeft gedaan op een gerechtsdeurwaarder. Volgens Dubois intimideert zij de stakers. "We laten de werkwilligen binnen. De stakerspost is rustig, maar de deurwaarder provoceert ons", zegt de vakbondsman.

"Ze luistert naar onze gesprekken en velt waardeoordelen door te zeggen dat onze eisen over de 36 urenweek niet legitiem zijn en dat we bevoorrecht zijn", aldus de vakbondsman, die eist dat de deurwaarder vertrekt.

De socialistische en liberale vakbonden bij het spoor staken donderdag voor 24 uur. Ze eisen onder meer het behoud van de 36 urenwerkweek voor het voltallige personeel en een loonsverhoging van 1,1 procent. Tijdens de staking is er een minimale dienstverlening, waarbij ongeveer een op de drie treinen rijdt. In een aantal kleinere stations stoppen amper of geen treinen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?