Tijdelijk station vergelijkt lucht voetgangerszone met Kunst-Wet

© KH
| De luchtkwaliteit ter hoogte van het Muntcentrum in de spits: een beetje beter dan aan Kunst-Wet.
Updated: 10-09-2019 - 13:44

Nabij het Brouckèreplein staat een tijdelijk meetstation dat de lucht in de voetgangerszone vergelijkt met dat aan een van de vuilste punten in het gewest. De actie moet aantonen dat een verkeersluwe stad ook een gezondere stad is. Nochtans verschilde de luchtkwaliteit bij de inhuldiging van het station niet zo erg op de twee meetpunten.

Het tijdelijke meetstation werd dinsdag ingehuldigd door de nieuwe minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) en haar collega van Milieu Alain Maron (Ecolo), in het kader van de Week van de Mobiliteit, die dinsdag werd voorgesteld. Op een groot scherm aan het station kunnen voorbijgangers zien hoe de voetgangerszone het doet ten opzichte van het meetpunt aan Kunst-Wet, een van de meest problematische punten qua luchtkwaliteit in het gewest.

Het station moet burgers ervan bewust maken dat ingrepen voor zachte mobiliteit ook echt effect hebben. In het Brussels Gewest sterven vandaag ruim 600 voortijdig door de gebrekkige luchtkwaliteit.

De meetresultaten van dinsdagochtend toonden dat concentraties stikstofdioxide en -monoxide 20 procent beter waren in de voetgangerszone dan aan Kunst-Wet. Dat is wel een significant verschil, maar ook geen schitterend resultaat voor de voetgangerszone.

Meetstation geflankeerd door files

De reden voor de bescheiden score van de voetgangerszone moet niet ver gezocht worden. Rond 10 uur is het nog steeds erg druk op de verkeersassen die de voetgangerszone doorkruisen. En het voorlopige station staat op een plek waar zowel links als rechts een stroom auto’s en bussen rijdt. “Gisterennamiddag waren de waarden hier bijvoorbeeld 60 procent beter dan aan Kunst-Wet,” zei een expert van Leefmilieu Brussel.

Op andere plekken in de voetgangerszone is de luchtkwaliteit een stuk beter, weet Leefmilieu Brussel nog. Alleen wordt verderop in de zone volop gewerkt, waardoor de fijnstofwaarden er momenteel ook vaak pieken. Ook eerdere metingen gaven al aan dat de lucht in de piétonnier veel beter is dan dichtbij verkeersassen.

Het voorlopige station blijft tot op Autoloze Zondag, die dit jaar op 22 september valt.

Veranderend Brussel in Beeld

Naast het meetstation bevindt ook een foto-expo 'Brussels is changing', die toont hoe Brussel op verschillende plaatsen veranderde de voorbije jaren. Onder meer het Fernand Cocqplein en het Dumonplein komen er in beeld, maar ook de fietspaden op de Kleine Ring zijn een blikvanger.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?