Luchtkwaliteit in voetgangerszone 'verrassend goed'

© Ivan Put

De luchtkwaliteit in het Brusselse Warandepark - het park tussen het federaal parlement en het koninklijk paleis - is zorgwekkend. De voetgangerszone in het centrum van Brussel scoort verrassend goed. Dat blijkt uit een onderzoek dat Vlaams parlementslid Joris Pochet (CD&V) uitvoerde in samenwerking met de Universiteit Antwerpen (UAntwerpen).

In samenwerking met de Universiteit Antwerpen werd de luchtkwaliteit gemeten op twaalf verschillende plaatsen over heel het Brusselse Gewest: van het Beursplein en het Warandepark tot de VUB en Jette. Uit het onderzoek blijkt dat de waarden van luchtverontreiniging in verschillende gebieden van Brussel zeer hoog uitvallen.

De luchtverontreiniging in de Wetstraat ligt om en bij de vier maal hoger dan in het groene Watermaal-Bosvoorde of de VUB. Een resultaat dat opvalt, is de relatief hoge waarde die in het Warandepark werd gemeten, in eht hart van de stad. 

"In het Warandepark joggen 's middags dagelijks een heleboel mensen. Om te meten hoeveel luchtverontreiniging er op de jogroute aanwezig is, werd de luchtkwaliteit gemeten aan de rand van het park. Daaruit blijkt dat de luchtverontreiniging op die plaats bijna even hoog is als in de Belliardstraat. Is het dan wel zo gezond om rond het Warandepark te joggen?", vraagt Pochet zich af.

Professor Roeland Samson van de UAntwerpen nuanceert de cijfers. "Het is per definitie niet zo dat de luchtverontreiniging in het Warandepark overal even hoog is. Hoe verder je verwijderd bent van de verkeersbron, hoe lager de verkeersgerelateerde vervuiling. Zeker in parken is dit effect heel duidelijk", zegt hij.

De voetgangerszone in het centrum van Brussel scoort verrassend goed. Dat sluit aan bij de bevindingen van experts dat luchtvervuiling sterk gelieerd is aan de uitlaatgassen van auto's.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?