Meer dan drieduizend handtekeningen voor petitie rond schone lucht

© Bart Dewaele

Burgerplatform Schone Lucht Bxl heeft haar petitie vrijdag afgesloten met ruim drieduizend handtekeningen. De initiatiefnemers, die elkaar via de school van hun kinderen leerden kennen, eisen een ambitieus, concreet en meetbaar luchtkwaliteitsplan van de Brusselse regering.

Schone Lucht BXL klokte af op 3.096 handtekeningen. De burgergroep heeft de verzamelde handtekeningen inmiddels aan de Brusselse regering overgemaakt. Het openbaar onderzoek naar het Lucht-Klimaat-Energieplan van de Brusselse regering liep tot vrijdag 31 juli. 

"Een resultaat dat onze verwachtingen ver overtreft", zegt Lies Craeynest, één van de inititiatiefnemers van Schone Lucht BXL aan brusselnieuws.be. "We zaten begin juli in het park met een aantal ouders en hebben toen beslist om mee te doen aan de consultatie. Duizend handtekeningen was onze ambitieuze doelstelling, maar na drie dagen online zaten we al aan 800 of 900 handtekeningen."

De petitie vraagt de invoering van vijf effectieve maatregelen tegen 2018, opdat de luchtkwaliteit tegen dan al merkbaar beter zou worden. Concreet eist Schone Lucht BXL dat rekeningrijden wordt ingevoerd, een schoner en beter openbaar vervoer zonder dieselbussen en een hogere belasting voor de meeste vervuilende auto's.

Daarnaast wil de actiegroep meer informatie over luchtvervuiling in de stad, die op publiek zichtbare plaatsen te consulteren zou moeten zijn. Tot slot vraagt het burgerplatform ook maatregelen om de verkeersstroom beter af te stellen. "30 procent van het verkeer in Brussel is gelinkt aan chauffeurs die op zoek zijn naar een parkeerplaats", zegt Craeynest, die vooral uit bezorgdheid voor haar 6-jarige zoontje en 1-jarige dochtertje mee op de kar sprong. 

Begin november komt de nieuwe versie van het plan uit, en dan weet Schone Lucht BXL of rekening is gehouden met hun opmerkingen. Leefmilieu Brussel heeft nu drie maanden de tijd om alle opmerkingen uit het openbaar onderzoek in overweging te nemen. 

Bekijk hieronder ook de reportage van tvrbussel:

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?