Brusselse ouders starten petitie voor schonere lucht

© Stéphane Mignon

Een tiental bezorgde ouders en astmalijders zijn een petitie gestart waarmee ze een betere luchtkwaliteit eisen van de Brusselse regering. Volgens hen gaat het Brusselse Lucht-Klimaat-Energieplan niet ver genoeg, en blijft de lucht in Brussel te ongezond.

De Brusselse regering wil met het Lucht-Klimaat-Energieplan de uitstoot tegen 2025 met 30 procent verminderen. Om die doelstellingen te bereiken bevat het plan 59 concrete maatregelen en 124 acties, zoals onder meer het op poten zetten van een duurzaam aankoopbeleid en het ontwikkelen van het openbaar vervoer.

Rekeningrijden
Maar volgens een groep bezorgde Brusselse ouders en astmalijders gaat het plan niet ver genoeg. "Het bevat weinig prioriteiten en geen duidelijke planning", zegt initiatiefneemster Karin De Schepper aan brusselnieuws.be. Wij hebben liever enkele goede maatregelen dan heel veel loze. We vrezen dan ook dat de doelstellingen van het plan zoals het nu is niet gehaald zullen worden."

De ouders wijzen er ook op dat Europa België recent heeft doorverwezen naar het Hof voor Justitie. De commissie deed dat voor een belangrijk deel omwille van de belabberde Brusselse luchtkwaliteit tot 2013.

De groep vraagt nu dat de Brusselse regering de vijf meest effectieve maatregelen uitvoert tegen 2018, opdat de luchtkwaliteit dan al merkbaar beter is. Zo pleiten ze onder meer voor de versnelde invoering van rekeningrijden voor personenwagens.

Petitie
Daarom lanceren ze een petitie en een informatiewebsite onder de noemer schoneluchtBXL. Wanneer het openbaar onderzoek naar het Lucht-Klimaat-Energieplan op 31 juli afloopt, willen ze de handtekeningen aan de Brusselse regering overhandigen.

 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?