Touring klaagt gebrek aan laadpalen aan: 'Getuigt van weinig ambitie'

© PhotoNews
| Een oplaadpunt voor elektrische wagens.

Het stijgend aantal elektrische voertuigen op onze wegen zal op termijn sterker groeien dan het aantal beschikbare laadpalen, zegt mobiliteitsorganisatie Touring. Er zijn dus veel te weinig laadpalen, het Brussels Gewest telt er vandaag “slechts” 944. “Getuigt van weinig ambitie,” klinkt het.

“We zien nu al dat het vooral weggebruikers uit de hogere sociale klasse zijn die zich een elektrisch voertuig kunnen permitteren. Ze hebben immers de middelen om een laadpaal thuis te plaatsen of op te laden in de kantoorparking,” klinkt het.

Volgens Touring zal die tendens alleen maar toenemen. "Naarmate andere bevolkingsgroepen, minder gegoede, zullen overstappen naar elektrisch rijden, wordt het aanbod aan publieke laadpalen een heus probleem.”

De wagen opgeladen krijgen in Brussel, kan een hele klus blijken. In de hoofdstad zijn er vandaag "slechts" 944 laadpunten (twee per laadpaal), in Vlaanderen 5.800 en in Wallonië 500. Dat zijn er 7.244 in heel België.

'Weinig ambitie'

Volgens de laatste statistieken van vorig jaar zijn er echter 22.600 elektrische voertuigen ingeschreven in België. “Het hoeft geen tekening dat het aantal geïnstalleerde laadpalen vorig jaar helemaal niet in verhouding staat met de toename van elektrische wagens,” aldus Touring. “Dat getuigt allemaal van weinig ambitie.”

Volgens Touring heeft ons land tegen 2030 150.000 laadpunten nodig.

De mobiliteitsorganisatie herinnert eraan dat de Europese Commissie wil dat vanaf 2035 enkel nog elektrische voertuigen worden verkocht. Sinds 2017 zijn er reeds tien keer meer elektrische voertuigen op de Europese wegen, terwijl het aantal aangeboden publieke laadpalen slechts met 2,5 werd vermenigvuldigd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?