Touring vraagt steun voor eigenaars Euro 4-diesel

© Ivan Put
| Mobiliteitsorganisatie Touring vindt dat de verbanning van de Euro 4-diesels op een ongelukkig moment komt.

Vanaf 1 januari zijn dieselvoertuigen met euronorm 4 niet langer toegelaten in de lage-emissiezone (LEZ) van het Brussels gewest. Mobiliteitsorganisatie Touring vindt dat de verbanning van de Euro 4-diesels op een ongelukkig moment komt, net nu heel wat families koopkracht hebben verloren door de coronacrisis. Het vraagt de Brusselse regering om een tegemoetkoming te voorzien.

Volgens Touring zou het verbod op dieselvoertuigen met euronorm 4 in totaal 35.000 Brusselse gezinnen treffen. Plus nog eens 560.000 autobezitters uit de andere gewesten. Zij mogen de Brusselse LEZ niet meer binnen vanaf 1 januari. Wie toch in overtreding is, riskeert een boete van 350 euro.

"Nu de koopkracht van velen, en dus zeker ook van een in hoge mate verarmde Brusselse bevolking sterk onder druk staat, kunnen weinigen zich op dit ogenblik een ander voertuig aanschaffen", aldus Touring. Daarom vraagt de organisatie aan de Brusselse regering om met spoed na te denken over de manier waarop zij tegemoet zal komen aan eigenaars van deze voertuigen.

Een voorstel van de mobiliteitsorganisatie is om bestuurders van een Euro 4 dieselvoertuig pas te beboeten vanaf 2023. Zo krijgen de getroffen gezinnen extra tijd om een alternatief te vinden. Touring vraagt dat Brussel intussen meer investeert in betrouwbare autodeelsystemen.

"Met het antwoord dat de getroffen Brusselaars en pendelaars dan maar de fiets of het openbaar vervoer moeten gebruiken, nemen wij geen genoegen. Dat is gewoonweg geen oplossing voor iedereen", besluit Touring.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?